Комітет з питань молоді і спорту розглянув на своєму засіданні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною» (№3695).

Законопроект спрямований на забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною та поєднання трудової діяльності із сімейними обов'язками; усунення законодавчих прогалин, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною, створення передумов для посилення ролі батька у процесі виховання дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні.

Під час обговорення законопроекту члени Комітету наголосили на тому, що його ухвалення сприятиме зміцненню сімей з дітьми, в першу чергу, сімей, в яких народилася дитина. В Україні спостерігається високий рівень розлучень, у тому числі, пов'язаний з конфліктами між подружжям після народження дитини. Крім того, законопроект сприятиме більшій участі чоловіків у вихованні дітей, зокрема, через можливість встановлення скороченої тривалості робочого часу, та забезпечить рівні можливості матері і батька на догляд за дитиною.

Комітет рекомендує Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, визначеному головним із підготовки даного проекту, рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Також Комітет з питань молоді і спорту рекомендує головному Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу проект Закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо захисту прав та інтересів дитини у разі затримання або тримання під вартою її батьків» (№ 3603).

Законопроект спрямований на захист прав дітей, які залишаються без догляду у разі затримання чи арешту особи, на утриманні якої вони перебувають. Проект пропонує зобов’язати уповноважену службову особу, яка здійснила затримання, слідчого або прокурора, при наявності дитини, яка залишилась без догляду через затримання чи арешт особи, невідкладно повідомити орган опіки та піклування за місцем знаходження такої дитини для вжиття необхідних заходів щодо тимчасового влаштування дитини.

Під час обговорення законопроекту члени Комітету наголосили на тому, що у такій ситуації дитина залишається без піклування батьків та перебуває у стресовому стані, захист її інтересів потребує особливої уваги з боку держави. Тому така дитина має бути влаштована до того з батьків, який проживає окремо від дитини, інших родичів, сімей патронатного вихователя, центрів соціально-психологічної реабілітації дітей або інших установ для дітей, що і має зробити орган опіки та піклування.