На сьогодні формування середовища для життя та розвитку молоді в громадах є одним із пріоритетних завдань молодіжної політики в умовах децентралізації.

2 липня, за участю голови обласної державної адміністрації Сергія Борзова, в режимі онлайн відбулось публічне обговорення щодо створення нової платформи, консультативно-дорадчого органу при голові облдержадміністрації –  Молодіжного конгресу ОТГ Вінниччини.

До обговорення приєдналися голови ОТГ, а також їх профільні заступники, керівники дитячих і молодіжних громадських організацій Вінниччини, фахівці Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації.

Розпочинаючи онлайн-зустріч, очільник області Сергій Борзов подякував присутнім за участь, зазначивши: «Дякую усім, хто сьогодні приєднався до обговорення механізму формування Молодіжного конгресу ОТГ Вінниччини. Наразі ключова мета молодіжної  політики – це забезпечення рівних можливостей, а також отримання досвіду для молодих людей, що дозволить їм здобувати нові знання, вміння і компетенції, які відіграватимуть значну роль в їх самореалізації та в усіх аспектах суспільного життя».

Варто зазначити, що створення такої платформи має на меті розширення можливостей для співпраці активних молодих людей області, лідерів дитячих і молодіжних громадських організацій та відповідальних за реалізацію молодіжної політики фахівців в об’єднаних територіальних громадах. Саме тому, за дорученням голови ОДА Сергія Борзова, Департамент соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації розпочинає роботу над створенням Молодіжного конгресу ОТГ Вінниччини, до якого входитимуть представники від кожної громади області.

«Усі 63 ОТГ на Вінниччині матимуть свій молодий голос: з кожного, навіть з найвіддаленішого куточка області, ми зможемо почути думки та ідеї тих, хто надалі впливатиме на життя регіону. Це не просто "для галочки". Має бути сталий інституційний інструмент участі молоді у прийняті рішень.
Наша мета - забезпечити рівні можливості для кожної громади. Молодіжний конгрес ОТГ - це майданчик для діалогу. Не можна робити щось для молоді без участі самої молоді. Вам тут жити. Вам будувати нову Україну. Власне, все це прописано в Європейській хартії участі молоді. Долучайтесь! Не будьте байдужими! Залучайтесь у процес формування Молодіжного конгресу ОТГ Вінниччини!», -
підкреслив Сергій Борзов.

Очільник області наголосив, що молоді люди з різних куточків Вінниччини мають право бути почутими і залученими до прийняття важливих рішень на рівні об’єднаних територіальних громад та області загалом.

Під час онлайн-зустрічі заступник директора Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Олександр Мельник також звернувся до керівників і заступників ОТГ Вінниччини: «Варто зазначити, що люди – це найбільш важливий ресурс в ОТГ, адже саме соціум формує громади. Вкрай важливо вчасно реагувати та обов’язково звертати увагу  на ідеї та плани молоді, адже від них залежить майбутнє самої громади».

Нагадаємо, що створення консультативно-дорадчих органів також передбачено чинним законодавством, зокрема, Постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2019 р. №1198.

Заступник директора профільного департаменту також зауважив, що на місцях важливо створювати можливості для роботи молодіжних центрів і просторів, налагоджувати міжгалузеву і секторальну взаємодію у галузі молодіжної політики, підтримувати ініціативи молодіжних ІГС, а також забезпечувати умови молодіжної участі та молодіжного громадського контролю.

У свою чергу, головний спеціаліст відділу молодіжної політики та взаємодії з громадськими організаціями Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Микола Кобися поінформував про основні етапи створення Молодіжного конгресу ОТГ Вінниччини і чому саме ідея.

«На початку 2020 року ми деталізували проведення потужного заходу -  «ОТГ-ФЕСТ: Молодь в дії», який мав відбутися за участю громадських організацій та ініціативних груп. Таким чином, ми хотіли показати, як можна співпрацювати з ними, залучати молодь до роботи органів виконавчої влади, забезпечити зайнятість молодих людей у громадах, а також на рівні селища, міста та області. У зв’язку із пандемією COVID – 19, цей довгостроковий проєкт було перенесено, тож прийнято рішення про розроблення концепції і стратегії формування консультативно-дорадчих органів в режимі онлайн», - розповів Микола Кобися.

За його словами, перший етап формування Молодіжного конгресу ОТГ Вінниччини – це створення консультативно-дорадчих органів на рівні ОТГ. До складу такого органу входитимуть дитячі та молодіжні громадські організації, представники учнівського та студентського самоврядування, а також ініціативних груп ОТГ тощо.  

Другий етап передбачає формування молодіжного конгресу області, до якого входитимуть по одному представнику консультативно-дорадчого органу ОТГ. Таким чином, на цьому етапі консультативно-дорадчий орган на місці обиратиме представника, який буде делегований на обласний рівень.

Коментуючи етапи створення Молодіжного конгресу ОТГ Вінниччини, заступниця голови ОДА Наталя Заболотна підкреслила: «Щодо включення до складу місцевих консультативно-дорадчих органів, то хочу звернути увагу на те, що до участі можна залучати і активних молодих вчителів, державних службовців, працівників медичної галузі, аграріїв тощо. Вкрай важливо, щоб місцева молодіжна рада була дієвою та представляла різні сфери життєдіяльності конкретної громади. Молодіжна політика має орієнтуватися на молодь з усіх куточків області».

Так, створення Молодіжного конгресу ОТГ Вінниччини стане дієвим механізмом для розвитку об’єднаних територіальних громад та активного залучення молоді до прийняття рішень як на місцевому, так і на обласному і загальнодержавному рівнях.