В Україні зафіксовано черговий антирекорд захворюваності на COVID-19. Можна констатувати, що країну накриває серйозна хвиля епідемії.

Про це в четвер, 25 червня, відкриваючи позачергове засідання Уряду, заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

За його словами, минулої доби зафіксована майже тисяча підтверджених випадків захворювання на коронавірус. «Від тижня до тижня продовжується зростання. Завантаженість лікарень значно збільшилася. Є області, в яких завантаженість лікарень складає понад 50%. На жаль, це надзвичайно негативний сигнал і це означає, що ми увійшли в серйозну хвилю захворюваності», - констатував очільник Уряду.

Він також повідомив, що в окремих регіонах доводиться розгортати лікарні другої хвилі на прийом хворих на коронавірус. «Українські медики та епідеміологи кажуть нам про одну головну причину - люди перестали дотримуватись обмежень, а місцева влада, щоб не втратити якісь політичні бали, продовжує послаблювати ті обмеження, що залишилися на місцевому рівні. На сьогодні ми отримали в багатьох областях чіткий конкретний результат по зростанню захворюваності, хоча при такій моделі карантину, яку ми запровадили, в інших країнах захворюваність не зростає, а тримається на помірному рівні», - підкреслив Денис Шмигаль.

«Тому сьогодні, якщо ми хочемо вберегти економіку країни від падіння і не закривати країну, не робити повну зупинку і не вводити такі карантинні обмеження, як це було в березні, є єдиний шлях - всім разом дотримуватися вимог  адаптивної моделі карантину – маски, дезінфекція, соціальна дистанція», - зазначив Прем’єр-міністр.

За його словами, з понеділка Уряд почав акцію з накладання штрафів, переважно поки що на установи, що не дотримуються карантинних обмежень. «Але шановні громадяни, ми будемо посилювати контроль за дотриманням соціального дистанціювання, маскового режиму, дезінфекційних заходів. Це дуже важливо, щоб ми не провалилися в таку хвилю епідемії, яка була в Італії та Іспанії. Прошу всіх бути пильними, відповідальними і дуже виважено ставитися до вимог карантину», - підсумував Денис Шмигаль.