Поминальні дні зазвичай починаються через тиждень після свята Великодня, проте, цього року, у зв’язку з карантином, переносяться на Троїцьку батьківську поминальну суботу - 6 червня та неділю 7 червня.

У християнстві вважається, що після Воскресіння Христового душі покійних опускаються на землю. І ми в ці дні, за давнім звичаєм, звикли родиною йти на кладовище аби відвідати тих, кого з нами вже немає.

Враховуючи карантинні обмеження, пов’язані з епідемією коронавірусної хвороби кожен із нас повинен зрозуміти, що дотримання норм, які можуть врятувати життя нам і нашим близьким - є пріоритетними в нинішніх умовах.

Перебувати на території кладовищ дозволено з дотриманням заходів особистої безпеки - соціального дистанціювання та обов’язкового використаня засобів індивідуального захисту;

Під час карантину суворо заборонено на кладовищах вживати їжу та алкогольні напої.

Святі отці говорять - найбільше що ми можемо зробити для тих хто відійшов у вічність – це молитися за них та подавати милостиню нужденним.

«Постараємося, скільки можливо, допомогти покійним, замість сліз, замість ридань, замість пишних гробниць — нашими про них молитвами, милостинею і приношеннями, щоб таким чином і їм, і нам отримати обіцяні блага», — пише святитель Іоанн Златоуст.

Ось чому, в передвісті поминальних днів, хочу закликати кожного, задля уникнення розповсюдження інфекційного захворювання, дослухаймося до слів Святих отців - згадаймо наших покійних рідних у домашній молитві та пом’янімо їх душу милостинею.

Відвідуючи у поминальні дні могили рідних людей на кладовищах, не  забуваймо  про дотримання простих правил карантину.

Також пам’ятаймо: прикрашати поховання слід живими, а не штучними квітами. Адже спалюючи залишки пластикових вінків та букетів, ми завдаємо  шкоди довкіллю.