Шановні вінничани!

Представники кримськотатарського народу!

76 років тому тоталітарний комуністичний режим  скоїв  жахливий злочин  проти кримськотатарського народу. 18 травня 1944 року за наказом Сталіна розпочалось примусове виселення з Криму корінного населення - кримських татар, які були позбавлені Батьківщини та приречені на вимирання. Тоді протягом кількох днів примусово вивезли біля 200 тисяч людей, половина з яких загинула дорогою або від голоду, холоду та непосильних каторжних робіт.

Цей злочин визнаний світом як акт геноциду.

Знову побачити рідну землю кримські татари змогли лише наприкінці 80-х років. Справжню волю на власній землі кримські татари отримали з проголошенням Незалежності України у 1991 році та нарешті могли жити без страху арештів і переслідувань.

Сьогодні російська окупація Криму знову повернула кримськотатарське населення в часи жорстоких утисків і репресій: кримських татар всіляко переслідують за етнічною ознакою та релігійною приналежністю, за політичні погляди та симпатії до України і українців. Російськими окупантами проголошено екстремістською організацією головний орган національної самоорганізації кримських татар - Меджліс. Російські загарбники жорстоко придушують будь-які спроби проведення громадських акцій на підтримку кримськотатарських ініціатив, забороняють навіть жалобні заходи в пам’ять жертв депортації. Таких же утисків зазнають й українці на Кримському півострові.

Щорічно 18 травня Україна вшановує День пам’яті жертв геноциду кримських татар та відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу.

У цей скорботний день схиляємо голови на знак пам’яті про сотні тисяч кримських татар, безжально вигнаних, вбитих і знищених та віддаємо глибоку шану представникам кримськотатарського народу, які вистояли і не скорилися, знайшли у собі сили за ради відродження своєї багатовікової історії.

Віримо, що разом українці і кримські татари  дадуть відсіч російському загарбнику і звільнять окуповані землі заради майбутнього процвітання України та вільного проживання усіх її мешканців!

Пам’ятаймо, Крим – це Україна!

З повагою

Голова обласної державної адміністрації                                                Владислав Скальський