Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк занепокоєна ситуацією з виробництвом вітчизняних ПЛР-тестових систем для виявлення COVID-19 та закликає Уряд вжити невідкладних заходів для її виправлення.

«Щодня втрачається дорогоцінний час, а за моєю інформацією Уряд досі не профінансував виробництво вітчизняних ПЛР-тестів для виявлення коронавірусу. Науковцям з Інституту молекулярної біології та генетики НАН України потрібно близько 3 млн. грн на запуск першої партії з 10,5 тис. модернізованих ПЛР-тестів, а віз і нині там», - зауважила О. Кондратюк.

«Бюрократія страшенна. Таке враження, що спеціально затримують початок виробництва українських тестів, дешевших за закордонні аналоги. У мене питання – в чиїх інтересах? Де взагалі масове тестування, яке так необхідне для поступового виходу з карантину?» - додала вона.

На переконання віцеспікерки, на позачерговому засіданні Верховної Ради 12 травня, окрім Прем’єр-міністра має відзвітуватися й новий очільник Міністерства охорони здоров’я Максим Степанов.

«Хочу спитати в нього: хіба такою має бути підтримка українських науковців та їх критично важливих медичних розробок для протидії COVID-19? У колег з опозиції також накопичилося багато питань до нового керівництва МОЗ у зв’язку зі скандалами та можливими корупційними зловживаннями в медичних закупівлях», - підкреслила О. Кондратюк.

Вона закликає Уряд та МОЗ невідкладно налагодити виробництво вітчизняних ПЛР-тестів на базі Інституту молекулярної біології та генетики НАН України та спрямувати на ці потреби необхідні кошти з фонду боротьби з коронавірусом.

«Це потрібно, щоб країна легше і швидше впоралася з COVID-19, без зайвих витрат коштів платників податків, з масовим тестуванням, про що постійно пишуть та закликають фахівці», - переконана Заступниця Голови Верховної Ради.