В рамках робочої поїздки до Вінницького району голова ОДА Владислав Скальський ознайомився з роботою одного з провідних сільськогосподарських підприємств, що спеціалізується на вирощувані плодово-ягідної продукції - ТОВ «Аграна Фрут Лука».

Підприємство створене у квітні 2001 року і вже восени того ж року було закладено перші 100 га яблуневого саду та 40 га суниці. Наразі сади господарства займають майже 900 га площ.

Про особливості вирощування плодово-ягідної продукції розповів генеральний директор ТОВ «Аграна Фрут Лука» Євген Чепернатий: «Ми вирощуємо яблука, суницю, малину і вишні. Нині весна дійсно ставить виклики перед нами. Це і зміна погодних умов, несприятлива ситуація в соціальному плані і в плані забезпечення необхідними засобами для ведення нашої діяльності – все це змушує підлаштовуватись під реалії сьогодення та змінювати підходи до роботи, аби забезпечувати вирощування нашої продукції за найвищим гатунком. Ми ретельно дотримуємось всіх вимог щодо вирощування і гарантуємо безпечність нашої продукції не дивлячись на карантинні обмеження. На сьогодні також є проблематика з підмерзанням плодової квітки, що в подальшому призведе до зменшення врожайності яблучної продукції і вишні. Все залежить від цвітіння і погодних умов. Наразі ми робимо все, аби кожна квітка була забезпечена необхідними поживними речовинами, захищена від хвороб і зав’язалась гарна продукція».

Варто зазначити, що за минулий рік на підприємстві виростили майже 12 тис тон яблук, суниці - 1,5 тис тон, 120 тон малини і близько 1 тони вишні. До того ж підприємство має власний холодильник ємністю 1,2 тис. т, а також додатково орендовані потужності ємністю 3 тис. т. для зберігання та переробки.

Також господарство має спеціалізовану сільськогосподарську техніку, власне фруктосховище та сортувально-пакувальну лінію. Сади та ягідники обладнані системою крапельного зрошення, застосовуються різні способи, методи та технологія вирощування продукції.

Щодо структури реалізації продукції, то яблука на 100% реалізуються роздрібним торговельним мережам, а вишня, суниця і малина на 50% до роздрібних мереж, решта – переробним підприємствам.

Коментуючи побачене Вдалислав Скальський зазначив: «Аграна Фрут Лука» - це яскравий приклад того, яким чином може розвиватись підприємство і це гарний приклад, коли австрійські інвестиції плідно працюють на українській землі. Сьогодні для сільгоспвиробників найбільшими викликами є зміни клімату, які вже відчутні. Зокрема мова йде про град і його вплив на яблуневий сад. Крім того зміни клімату відчуваються в наявності вологи. У даного підприємства є декілька джерел ля вирішення цього питання і, у відповідності до законодавства України, оформлено дозвіл на спеціальне водокористування. Ще одним суттєвим викликом для даного підприємства є наявність робочої сили. Адже специфіка його роботи полягає в тому, що протягом червня місяця необхідно залучати декілька тисяч робітників, які працюватимуть у досить складних умовах, коли необхідно вчасно зібрати врожай, який в подальшому також експортується закордон. Загалом сільське господарство Вінниччини – це критична галузь для безпеки держави. Важливо створити умови для безпечної і вчасної роботи задля майбутнього врожаю. Сподіваюсь, що завдяки комплексному підходу ми швидко зможемо вийти з карантину і працюватимемо в нормальному режимі. Але що стосується сільськогосподарського виробництва, то це безперервні виробничі процеси, які зараз необхідно забезпечити».