Бажаю здоров’я, дорогі українці!

Щодня триває наша боротьба з поширенням коронавірусної інфекції в Україні.

До Києва прибув черговий вантаж з Китаю. Це кілька десятків тисяч респіраторів, стільки ж костюмів захисту, 300 тисяч експрес-тестів, а також 40 тисяч пар захисних окулярів. Наголошую, що на місцях ці окуляри мають бути розподілені саме серед медичних працівників, а не серед родичів або друзів.

Окремою доставкою вже прибули в Україну 100 тисяч тестів ПЛР.

Також із Женеви доставлено гуманітарний вантаж від Міжнародного комітету Червоного Хреста. Дякуємо їм за це.

Підкреслю, що і цей, і всі попередні вантажі рівномірно розподіляються та відправляються у кожен регіон України. Наголошую, що після їхнього прибуття і мери, і голови ОДА несуть відповідальність за долю вантажів. Усе, що надійшло в область, ви зобов’язані повністю та безперебійно передавати в місцеві лікарні та аптеки.

Сьогодні до заходів з протидії коронавірусу залучено понад 20 тисяч працівників поліції та Нацгвардії. Серед іншого, вони ведуть боротьбу з неправдивою інформацією про вірус, з онлайн-шахрайством та розповсюдженням медичних засобів сумнівного походження. За цей час знайдено понад 100 дезінформаторів, заблоковано низку інтернет-посилань, які використовували зі злочинною метою, а також заблоковано банківські рахунки онлайн-шахраїв. За цими фактами розпочато 30 кримінальних проваджень. Усіх громадян я закликаю бути пильними, користуватися тільки офіційними джерелами інформації, не вірити панічним дописам та оголошенням про незрозумілі ліки, які врятують вас від усіх хвороб.

Ми працюємо над тим, щоб забезпечити місця для обов’язкової обсервації громадян України, які повертаються з-за кордону. Без неї повернення додому буде неможливим. А тим громадянам, які ламають двері аеропорту, я можу сказати лише одне: держава не дозволить вам бути егоїстами.

Якщо хтось не розуміє, що створює потенційний ризик для оточення, якщо комусь байдуже, то саме держава буде захищати здоров’я мільйонів інших громадян. Не умовляннями й рекомендаціями, а жорсткими діями.

Також Антимонопольний комітет України здійснює щоденний моніторинг цін на продукти та товари першої необхідності. Як було сказано раніше, наживатися на українцях у складні часи ми не дозволимо нікому.

Крім цього, триває спільна підготовка до оперативного розгортання мобільних госпіталів в окремих регіонах України у разі виникнення потреби.

Окремо хочу сказати наступне. Щодня більшість новин присвячена коронавірусу та цифрам щодо захворілих громадян. Але ми не маємо забувати, що, крім боротьби з невидимим ворогом, у нас триває війна на сході України.

За минулий тиждень у зоні проведення Операції об’єднаних сил, на жаль, загинуло двоє наших бійців та восьмеро отримали поранення. Мої щирі співчуття родинам загиблих та побажання найскорішого одужання всім пораненим. Дякую українським воїнам за службу!

А ще я хочу вкотре подякувати нашим українським медикам. Знаю, як вам зараз нелегко. Знаю, що є певні проблеми із забезпеченням.

Цілодобово ми стараємося вирішити всі ці питання. Хочу зараз не лише як Президент, а й просто по-людськи сказати вам: «Дякую». За те, що ви робите. За те, що ви тримаєтесь.

Також сьогодні відбулося засідання уряду, на якому ухвалено кілька важливих рішень. Дякую за підтримку ініціативи про щомісячну доплату в розмірі 500 гривень людям, старшим вісімдесяти років. Розуміємо, що це не ідеал, але людям стане хоч трішечки легше.

Ще хочу відзначити рішення про виплату в цьому місяці однієї тисячі гривень тим громадянам, які мають пенсію менше п’яти тисяч гривень, а також певним вразливим категоріям населення. Важливою є й запланована на 1 травня 2020 року індексація пенсій.

Усі ці ініціативи потребують ухвалення змін до Державного бюджету України.

Я впевнений, що народні депутати найближчими днями проголосують за ці зміни й не заберуть у людей таку важливу підтримку.

Окремо хочу звернути увагу уряду на таке. В Україну повернулося дуже багато громадян з-за кордону. Це – добра новина, нехай обставини такого повернення і не найприємніші. Але рано чи пізно коронавірус обов’язково пройде і карантин закінчиться. Вважаю, що ми повинні зробити все і втримати цих людей на батьківщині. Нам дуже потрібні ваші знання та вміння.

Тому пропоную уряду розробити окремий механізм, який створить в Україні додаткові мільйони робочих місць. Саме в цьому контексті знаковим є продовження програми «Велике будівництво». Тисячі кілометрів нових доріг та інфраструктурні об’єкти дадуть той необхідний імпульс для економічного розвитку та створять нові робочі місця.

Дуже хочеться, щоб після карантину всі ми: і ті, хто працював тут, і ті, хто повернувся з-за кордону, разом будували Україну.

Дорогі громадяни! Продовжуємо зберігати спокій і холодну голову.

Продовжуємо залишатися вдома! Я вкотре прошу вас подорослішати!

Знаєте, є відомий факт, як після аварії на Чорнобильській АЕС влада збирала людей на першотравневу демонстрацію. Ніхто тоді не боявся, бо ж «радіація невидима». Так от: коронавірус теж невидимий. Більше того, ми нікого не збираємо, а навпаки – благаємо вас залишатися вдома. Пляжі ніхто не вкраде й пісок вагонами ніхто не вивезе. Парки нікуди не зникнуть. Прогулянки – почекають.

А шашлики можуть вилізти, вибачте, боком. Усвідомте все це!

Ми українці. Ми вистоїмо. І обов’язково відзначимо нашу спільну перемогу на площах, у парках, на пікніках і пляжах. Але цієї перемоги треба дочекатись. А поки  – залишаємось вдома.

Будьте здорові, дорогі українці! Бажаю вам 36,6!

Бережімо себе. Збережемо Україну!