Сьогодні у Вінниці проходить публічне обговорення  на тему: «Конституційне забезпечення децентралізації в Україні – 2020» за участю народних депутатів України, експертів у сфері регіонального будівництва і розвитку громад, депутатів органів місцевого самоврядування рад різних рівнів, представників Тернопільської та Хмельницької областей.

Вітаючи учасників дискусійної зустрічі, голова Вінницької облдержадміністрації Владислав Скальський наголосив, що метою даної зустрічі є обговорення та підготовка пропозицій до проєкту Закону щодо внесення змін до Конституції України в частині децентралізації, реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

«Сьогодні ми зібрались для того, щоб сформувати перелік компонентів, які будуть враховуватись фахівцями при підготовці змін до Конституції України.

Реформа децентралізації розпочалась у 2015 році і рівень підтримки на той час сягав 19%. На кінець 2019 року цей показник становить 69%. Таким чином ми бачимо підтвердження актуальності, необхідності і важливості цієї реформи,- підкреслив очільник Вінниччини. - Наразі необхідно сформувати базу, яка дозволить на рівні законодавства України реалізувати повсюдність самоврядування та забезпечити 100% покриття України спроможними громадами, які наділені відповідними повноваженнями, забезпечені фінансовим ресурсом і можуть надавати якісні публічні сервіси і послуги. Таким чином спроможна громада має бути базовим рівнем держави».

Владислав Скальський  підкреслив, що Президент України ініціював широке обговорення змін до Конституції України саме задля  досягнення консенсусу в суспільстві за допомогою прозорого, неупередженого, всеосяжного і консультативного процесу в рамках всієї України.

«Сьогодні під час зустрічі маємо всі разом  відпрацювати важливі питання, які будуть передані експертам і фахівцям-конституціоналістам, які їх зможуть врахувати і підготувати дійсно консолідований і погоджений всіма стейкхолдерами варіант основного закону України, який забезпечить основу для подальшого існування. Переконаний, що успіх реформи можливий лише за умови налагодженої співпраці між усіма стейкхолдерами, комунікації Уряду і Парламенту з усіма асоціаціями органів місцевого самоврядування, експертами і науковцями» - підсумував голова ОДА.

Владислав Скальський висловив щиру вдячність учасникам зустрічі активну позицію та готовність співпрацювати на рівні своїх громад.