27 лютого  голова облдержадміністрації зустрівся із заступником  Міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Русланом Калініним.

Також в офіційній зустрічі взяли участь заступниця голови ОДА Наталя Заболотна, Вінницький міський голова Сергій Моргунов та його заступниця Галина Якубович.

Під час зустрічі відбувся конструктивний діалог, під час якого заступник Міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України анонсував проєкти міністерства щодо покращення інтеграції переселенців у життя громад, забезпечення їх житлом та роботою.

«Ми в міністерстві змінюємо парадигму, що переселенці – це тягар, ми розглядаємо їх як додатковий трудовий ресурс, адже дуже великий відсоток переселених громадян є кваліфікованими фахівцями у різних галузях. Опитування показують, що  майже 52 % мають вищу освіту, ще 23% - технічну професійну освіту, тож не можна допустити відтік таких кадрів із країни»,- зауважив Руслан Калінін.

Урядовець розповів про новий проєкт «Житло+робота», який дозволить переселенцям знайти наявне житло та місця роботи в Україні: «Ми хочемо, щоб це була інтерактивна карта, на якій кожен переселенець може побачити наявне житло, наявні місця роботи. Є такі підприємства, які хочуть брати на роботу переселенців і надають їм тимчасове житло", - заступник міністра Мінветеранів.

Принагідно голова облдержадміністрації Владислав Скальський зауважив, що на Вінниччині тільки радітимуть кваліфікованим фахівцям, зокрема, у сільській медицині, де при амбулаторіях одразу будують комфортабельні квартири.  «Якщо кваліфікований сімейний лікар з числа переселених громадян виявить бажання працювати в сільській місцевості, то насправді матиме і житло і роботу в одному місці»,- зазначив очільник області.

Руслан Калінін наголосив, що як на державному рівні, так і на місцевому потрібно розглядати та реалізовувати всі можливі варіанти забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб та ветеранів, впроваджувати спільні проєкти на засадах співфінансування, іпотеки, тощо. Урядовець розповів, які обсяги фінансування плануються цьогоріч  в Україні на ці статті.

 Про роботу, яка ведеться в даному напрямку, як реалізовуються урядові програми на Вінниччині поінформувала заступниця голови ОДА Наталя Заболотна.

Щодо питань працевлаштування та забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб у м. Вінниці розповіла заступниця міського голови Галина Якубович.

Розмова також точилася навколо проблем, пов’язаних із покращенням умов для навчання  і проживання викладачів та студентів навчальних закладів, які переїхали до Вінниці з окупованих територій, зокрема,  Донецького Національного університету імені Василя Стуса.

Учасники  зустрічі розглянули різні моделі співпраці у реалізації вже існуючих та нових проєктів із залученням органів місцевого самоврядування, забудовників, донорів і самих переселенців із координуванням Мінветеранів.

Владислав Скальський нагадав, що в області 19 лютого було проведено засідання регіональної Ради розвитку громад і територій, на якому були розглянуті основні меседжі міністерства та обговорені інструменти і напрямки взаємодії.

«Таку сконцентровану інформацію щодо програм, які передбачаються на державному рівні, бажано було б  доносити  до  органів місцевого самоврядування раз на півроку, оскільки ситуація швидко змінюється. Тоді вони будуть озброєні та зможуть формувати якісні заявки для участі у проєктах і програмах», - підкреслив голова ОДА.

Владислав Скальський у підсумку зазначив, що область стратегічно працює над тим, щоб розвивати виробництво: «Ми говоримо про зростання продуктивності для існуючих підприємств, але для нас є актуальним створення нових робочих місць. Великі підприємства, які розбудовуються на території Вінницького індустріального парку, зокрема, підприємство з виробництва холодильного обладнання компанії «UBC Group», завод відомої світової компанії Head, що вироблятиме спортивне спорядження, виводять ринок праці в регіоні на новий рівень конкуренції. А буквально навпроти зводиться житловий масив «Сімейний комфорт», тож ми також працюємо у напрямку «Житло+робота».