В рамках засідання колегії Літинської РДА окремою темою обговорення стало подальше впровадження реформи децентралізації в Україні.

Так, Владислав Скальський зауважив, що майже 70% ОТГ є неспроможними і не можуть здійснювати свої повноваження в повному обсязі: «Наразі ми вивчаємо всі параметри і всі варіанти конфігурації, аби зменшити відсоток неспроможних громад, які в майбутньому не зможуть виконувати всі повноваження базового рівня держави. Я чую і враховую всі точки зору, але я повинен реалізувати цю реформу в межах Вінницької області і моє завдання не допустити, аби на території Вінниччини залишились білі плями, де живуть люди, які не об’єднались в ту, чи іншу громаду».

Крім того, Владислав Скальський анонсував підтримання всеукраїнської ініціативи, а саме проведення великої представницької наради, участь у якій візьмуть керівники ОТГ, громадські організації, активісти з декількох областей України, а також фахівці із питань децентралізації: «Сьогодні розпочинається всеукраїнська ініціатива, а саме дискусія навколо завершення процесу децентралізації і яким чином буде змінено основний закон нашої країни, аби перейти не лише де-факто але і де-юре до нової філософії нашої держави. Це момент, коли ми дійсно зможемо сказати, що реформа децентралізації доведена до логічного завершення. Тож 2 березня у Вінниці ми зберемо представників з 3 областей України для обговорення. Необхідно розуміти, що ця дискусія повинна мати зворотний зв’язок від територій, аби думку людей почули експерти, доопрацювали та врахували при прийнятті відповідних рішень».

Головним, на порядку денному анонсованого зібрання, стане обговорення змін до Конституції України, завершення реформи децентралізації, а також подальшої участі місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.