24 лютого в облдержадміністрації відбувся брифінг представництва Національної служби здоров'я України та Міністерства охорони здоров’я України щодо впровадження системи медичних гарантій у Вінницькій області.

Про пріоритети Програми медичних гарантій та включення Вінниччини у загальнонаціональний процес трансформації галузі медичних послуг місцевим ЗМІ розповіли заступник Міністра охорони здоров’я України Дмитро Коваль,  директор Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ Володимир Пляцек та заступниця голови ОДА Наталя Заболотна.

Заступниця голови ОДА Наталя Заболотна під час брифінгу повідомила, що за останніми даними сайту НСЗУ, які постійно оновлюються, лікарні Вінниччини на 94, 21 % готові до роботи з НСЗУ. Відтак, це п’ята рейтингова позиція в Україні.

«З 1 квітня всі медичні заклади переходять на нові умови фінансування за контрактами з НСЗУ. На Вінниччині рівень автономізації та комп’ютеризації всіх спеціалізованих закладів становить відповідно сто та вісімдесят відсотків. Із 66 лікарень, які мають заключити угоди з НЗСУ, станом на сьогодні, подано заяви від 60 закладів. Решта закладів ще має можливість це зробити», – повідомила заступниця голови ОДА.

Вона також зазначила, що ключова відмінність розробленого підходу у тому, що кошти спрямовуються на лікування пацієнтів, а не на утримання лікарень: «Головна місія реформи – підвищення якості послуг та забезпечення принципу «гроші ходять за пацієнтом».

Заступник Міністра охорони здоров’я України Дмитро Коваль розповів, що за такої моделі фінансування, громадяни матимуть можливість обирати ті медичні заклади, де надаються кращі послуги.

«В Україні – найбільша в Європі щільність лікарень на кількість населення. Ми розуміємо, що лікарні намагаються надати всю можливу медичну допомогу і, водночас, її якість не завжди знаходиться на належному рівні. Нова модель фінансування дає можливість пацієнтам отримати доступ саме до якісної медичної допомоги, яка буде належним чином профінансована. Саме задля цього розробляються «маршрути пацієнта». Тобто, за однієї патології його можуть завезти в одну лікарню, за іншої – в іншу лікарню. В третю лікарню пацієнт може звернутися самостійно, обравши її з-поміж інших, і піти туди, де, він вважає, йому нададуть найякіснішу медичну допомогу.Саме цю модель ми намагаємося втілити в життя. Зробити так, щоб кошти отримували саме ті заклади, які надають певну медичну допомогу якісно», – пояснив посадовець.

Він також додав, що традиційно сферою охорони здоров’я багато років поспіль не займалися, бо це незручна тема.

«Тема медицини дуже чутлива і складна. А ще в цій темі важко отримати миттєвий результат. Реформування галузі охорони здоров’я в жодній країні не відбувалося легко і швидко. Це завжди складний процес. Але ми всі розуміємо, що потрібно робити зміни, які забезпечать якість і доступність медичної допомоги. Вирішити проблему лише балачками – неможливо. Безумовно, кожен регіон має свою специфіку, але нас тішить те, що керівництво кожного регіону докладає всіх зусиль, аби ця трансформація відбулась якомога безболісніше не лише для пацієнтів, а й для медиків», – зауважив Дмитро Коваль.

Звертаючись до представників медіа регіону, Володимир Пляцек зазначив, що Вінниччина є беззаперечним лідером в процесі трансформації галузі охорони здоров’я держави.

«Наразі в Україні активно триває процес надання пропозицій щодо укладання договорів з НСЗУ. На даний момент НСЗУ отримала вже 380 пропозицій. Вони знаходяться в процесі обробки. Наше головне завдання сьогодні – спілкуватися з власниками лікарень, головними лікарями, зі спільнотою того чи іншого регіону, аби дати відповіді на питання, які цікавлять суспільство», – наголосив Володимир Пляцек.