19 лютого члени  колегії обласної державної адміністрації  заслухали публічний звіт голови ОДА Владислава Скальського «Про підсумки соціально-економічного розвитку області за 2019 рік та основні завдання на 2020 рік» .

Звітуючи на засіданні колегії, голова облдержадміністрації у формі презентації охарактеризував основні показники розвитку Вінниччини за різними галузями, зокрема, акцентував увагу на економічному потенціалі регіону, інвестиційній ефективності, здобутках агропромислового комплексу та стратегічних напрямках його розвитку, а також торкнувся питань бюджетної сфери, екології, будівництва та реконструкції доріг, реалізації  амбітних проєктів.

«В 2019 році в агропромисловому секторі області було реалізовано 43 інвестиційні проєкти та створено понад 450 робочих місць. Відсоток Вінниччини в загальнодержавному виробництві продукції АПК складає 8,5%», -поінформував  Владислав Скальський.

 Щодо стратегічних напрямків розвитку агропромислової галузі регіону, то, в першу чергу, голова ОДА відмітив тенденцію до об’єднання зусиль влади, бізнесу та науки задля посилення економічного розвитку( створення Агро ІТ хабу ) «Світовий досвід свідчить про те, що саме такий кластерний розвиток і  є запорукою підвищення конкурентоспроможності галузі  у майбутньому. Також варто впроваджувати новітні інформаційні технології в агропромисловому секторі та концентруватися на забезпеченні рівних конкурентних умов для всіх суб’єктів господарювання в агробізнесі»,- підкреслив очільник області.

Головним фактором економічного успіху регіону  Владислав Скальський назвав зростання  індекс у будівельної продукції : «Тут ми маємо ріст більше ніж на 76%. Звичайно,  в першу  чергу, завдяки  великому  інфраструктурному  будівництву, яке відбувалось минулоріч на автодорогах області».

Варто нагадати, що у 2019 році Вінниччина отримала рекордне фінансування на дорожну галузь – 2 млрд 900 млн грн, що дало можливість відремонтувати 91 км доріг, 2 мости та 2 транспортні розв’язки.

У планах на 2020 рік такі темпи планують не збавляти ; вже окреслено чіткі пріоритети – відремонтувати на Вінниччині 45 км доріг державного значення  та  майже 100- місцевого.  «Щодо інвестицій: в  області реалізуються та будуть втілені найближчими роками 64 проєкти, завдяки яким передбачено створення майже 6 тис. робочих місць, а обсяг відповідних інвестицій складе більше 23 млрд грн. Зокрема, йдеться про галузь альтернативної енергетики, харчову та переробну, легку промисловість, машинобудування та інші галузі»,- підкреслив Владислав Скальський» .

Серед найбільш амбітних проєктів   - реконструкція Міжнародного  аеропорту «Вінниця»,  загальна вартість якого  складає 1 мільярд 415 мільйонів гривень. За ці кошти планується  здійснити реконструкцію аеродрому та пасажирського терміналу, будівництво мультимодального вантажно-логістичного центру, створення центру технічного обслуговування літаків.

Акцентував Владислав Скальський  увагу   і на супроводі інвестпроєктів  у промисловості : «Протягом 2020-2023 років буде побудовано найбільший завод компанії з виробництва спорядження для зимових видів спорту групи компанії HEAD. Наразі вирішуємо проблематику, пов’язану із підключенням електроенергії»,- зазначив голова ОДА.

Визначаючи пріоритетні напрями роботи на 2020 рік, Владислав Скальський  поділився планами провести форум «Вінниччина 2020.Трансформації неминучі» - захід, на якому окреслити чіткі плани роботи команди ОДА в 2020 році, спільно з Урядом та народними депутатами.

«Маємо дати чіткий меседж, що в області працює нова команда, яка має перспективне бачення розвитку регіону. Заявити про своє лідерство, інший сучасний стиль менеджменту. Пояснити, що відбувається в країні, які основні трансформаційні процеси неминучі і яка роль і відповідальність кожного рівня влади в них»,- підсумував очільник області.