На цьому акцентував увагу голова облдержадміністрації Владислав Скальський, заслухавши звіт начальника управління культури і мистецтв ОДА Ольги Дернової, щодо підсумків організаційно-творчої та фінансово-господарської діяльності закладів культури і мистецтв області у 2019 році.

Доповідаючи про досягнення галузі культури Вінниччини Ольга Дернова зазначила, що закладами культури області у 2019 році реалізовано біля 200 конкурсних та фестивальних програм, серед яких 13 міжнародних, 16 всеукраїнських, 124 обласних, 110 регіональних та районних мистецьких проекти. Значну роль відіграють і міжнародні проєкти. Зокрема фестиваль ім. П.І. Чайковського та Н.Ф. фон Мекк, мистецький пленер «Кращий художник/ The best artist - 2019», Дні джазової музики, Vinnytsia Jazz Fest, фестиваль народної хореографії «Барвінкове кружало».

«На Вінниччині реалізовано низку всеукраїнських заходів, серед яких: свято сатири і гумору ім. С.Руданського, культурно-мистецькі проекти «Мальована хата», «Мистецтво одного села», фестиваль «Батозька битва», молодіжний етно-фестиваль «Калинові мости», конкурс учнів мистецьких навчальних закладів «Юний концертмейстер», пленер скульпторів-каменотесів «Подільський оберіг». Серед обласних заходів варто відзначити «Співає Поділля Леонтовича», конкурс читців «Кобзар і Україна», національних культур «Подільські барви» та «Всі ми діти твої, Україно!», свято фольклору ім. Г. Танцюри, фестиваль народної творчості «Скарби «Поділля», конкурс «Народні музики Поділля», авторської пісні «Вклонімось матері» та інші», - повідомила Ольга Дернова.

Значна увага у 2019 році присвячувалась модернізації історико-меморіального комплексу пам’яті жертв нацизму «Вервольф». Зокрема встановлено схему-макет «Ставка «Вервольф» 1942-1944 рр.», розпочато роботи з впровадження технологій доповненої та віртуальної реальності, а також створення туристичних локацій, здійснено другий етап приповерхневих досліджень території на предмет виявлення підземних пустот (польові дослідження).

Не оминула увагою керівник і діяльність театральних закладів області, якими у 2019 році проведено 761 виставу, які відвідали 138,8 тис. чол., в т. ч. 10 тис. глядачів у сільських населених пунктах. Так, обласним академічним українським музично-драматичним театром ім. М.Садовського у звітному році зіграно 305 вистав, які відвідали 103,4 тис. глядачів.

Крім того, проведено 15 благодійних вистав, в тому числі 3 вистави для учасників АТО (ООС). Доходи від продажу квитків та інших платних послуг складають 4 млн. 3,3 тис. грн., що на 987,3 тис. грн. більше у порівнянні з 2018 роком.

У 2019 році обласним театром поставлено і випущено в прокат 5 нових вистав: Р.Куні «Смішні гроші», Г.Фігейреду «Дім, в якому переночував Бог», В.Шекспір «Гамлет», І.Верипаєв «Ілюзії», Лю Баум «Пригоди в країні Оз».

Що стосується обласного академічного театру ляльок, то у 2019 році колективом представлено 456 вистав, відвідувачами яких стали 35,4 тис. глядачів. Дохід театру від основної діяльності у 2019 році склав 981, 2 тис. грн., що на 135,6 тис. грн. більше у порівнянні з 2018 роком.

У 2019 році створено 2 нові лялькові вистави: «Муха-цокотуха» К.Чуковського та «Річкова фея Агайя» Г. Діка, М. Каменюка. Масштабно проведено XI Міжнародний, фестиваль театрів ляльок «Подільська лялька - 2019» за участю 12 театрів з 5 зарубіжних країн, понад 90 артистів та 2,6 тис. юних глядачів.

За підсумками проведеної колегії Владислав Скальський зауважив: «Ми повинні розуміти, що люди все більше готові платити за якісний культурний продукт. Необхідно зважати на сучасні канали просування культурного продукту, а також забезпечити існування української культури і культури Вінниччини, зокрема, в сучасному інформаційному просторі, де українці шукають нові пригоди, нові подорожі і нові сенси. Важливим є те, щоб не копіювати наше майбутнє з нашого минулого. Безперечно, культурна спадщина повинна бути тим непохитним фундаментом, на якому можна базувати майбутнє. Але ми повинні враховувати те, що світ змінюється і необхідно постійно знаходитись в творчому пошуку, аби давати нову якість культурному продукту, яка співпадає з трендами сучасності».

На завершення, для присутніх учасників колегії, Ольгою Дерновою презентовано план роботи та окреслено пріоритетні напрями в галузі культури Вінниччини на 2020 рік.