Такий основний меседж озвучив сьогодні голова облдержадміністрації Владислав Скальський під час робочої поїздки до  Мурованокуриловецького району. У своєму виступі перед аграріями, в рамках презентації Департаментом агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА карти пріоритетних напрямків діяльності підрозділу на 2020 рік, очільник регіону відмітив, що Вінниччина вже кілька років поспіль є лідером серед областей України з об’ємів сільськогосподарського виробництва .

«Я бачу в цьому великий потенціал,- підкреслив голова ОДА.- В нашій області один з найпотужніших ресурсів - це родюча земля, і якщо розумно її використовувати, то вона даватиме безпрецедентні врожаї. Якщо будемо використовувати сучасні технології, які дозволятимуть відповідально ставитись до того, в якій кількості і що ми вносимо в ґрунт, то отримаємо більшу маржинальність  з кожного гектару землі за умови завдання меншої шкоди. В цьому я вбачаю головний потенціал в галузі рослинництва».

Владислав Скальський також  підкреслив важливість подальшого розвитку та підтримки в області галузі тваринництва : «Результати цього року довели, що за умови відповідального господарського і сучасного підходу до цієї галузі, вона буде більш прибутковою ніж рослинництво».

Потенціал України в цілому і Вінницької області зокрема  очільник регіону вбачає в розвитку фермерських господарств: «Саме малі фермерські господарства можуть забезпечити сталість розвитку економіки України, адже тут ми зможемо диверсифікувати ризики,пов’язані з ситуацією,коли все сільськогосподарське виробництво  буде виключно зосереджене у великих агрохолдингах», - зазначив Владислав Скальський.

Найголовнішим завданням голова ОДА назвав залучення в сільське господарство сучасних технологій: «Привезти їх в область, забезпечити всіх тих, кому потенційно ці технології потрібні,  для того щоб ми не господарювали виключно на своїх помилках, а використовували вже існуючий світовий досвід автоматизації багатьох процесів, завдяки чому світові виробники значно швидше розвиваються ніж ми».

Успіх значною мірою залежить від того, яким чином на місцях працюватимуть представники влади, як органи місцевого самоврядування будуть співпрацювати з тими, хто використовує землю і як  дбатимуть про  них: «Просто побудувати сучасну ферму з комфортними умовами праці тепер недостатньо - це лише половина справи. Працівникам треба жити і виховувати дітей, навчати їх в опорних школах, де надаються якісні освітні послуги. Люди також мають отримувати медичні послуги. І те, яким чином вони надаватимуться в тому чи іншому закладі, залежатиме його фінансування»,- підкреслив Владислав Скальський.

Отже питання успішного розвитку  агропромислового комплексу регіону, підвищення  його конкурентоспроможності потребує комплексного підходу, постійної уваги до новацій та світових тенденцій у даній галузі.