5 лютого голова облдержадміністрації ознайомився з роботою молочнотоварної ферми ФГ «Велес Віта», що знаходиться у с. Дружба Мурованокуриловецького району.

Зазначене фермерське господарство, створене у 2000 році, орендує понад 3,1 тис. га сільськогосподарських угідь, в тому числі на території  Попелюхівської та Роздолівської сільських рад, а також частково на території Могилів-Подільського району.

З роботою молочнотоварної ферми ознайомив керівник Петро Струсевич.

«Велес Віта» - багатогалузеве сільгосппідприємство. У рослинництві надається перевага вирощуванню зернових, технічних та кормових культур. Крім цього, застосовуються передові технології вирощування і захисту сільськогосподарських культур, запроваджуються перспективні сорти та гібриди, що дає змогу щороку отримувати високу врожайність.

Зерновий клин, включаючи кукурудзу на зерно, у 2019 році склав 1135 га. Отримано валовий збір зерна майже 8 тис. тонн при урожайності 77,7 ц/га.

Підприємству вдалося досягти значно вищої, ніж у попередні роки, урожайності інших технічних культур, зокрема: соняшнику – 40 ц/га, сої - 29,8 ц/га, озимого ріпаку – 42 ц/га.

Також закладено непоганий фундамент під урожай 2020 року. Озимі зернові культури посіяно на площі 1142 га.

Між іншим, досить розвинутим напрямом роботи є тваринницька галузь.

Оглянувши підприємство, Владислав Скальський акцентував увагу на важливому значенні розвитку тваринництва, зазначивши: «За економічними показниками саме тваринництво є основним джерелом заробітку в сільській місцевості. Важливо, що тут вже протягом багатьох років вибудовується стратегічний розвиток галузі та налагоджені партнерські відносини підприємства із навколишніми громадами сіл».

За словами керівника підприємства, минулого року ФГ «Велес Віта» завершило реконструкцію молочнотоварної ферми на 645 голів з встановленням сучасного доїльного залу в с. Дружба. Також проведено реконструкцію ферми для утримання великої рогатої худоби на 500 голів у с. Попелюхи.

У господарстві утримується 3759 голів великої рогатої худоби, в тому числі 1070 голів корів.

Голова обласної державної адміністрації також торкнувся питання щодо впровадження відповідних проєктів, спрямованих на підтримку одноосібних фермерів.

«Якщо ми хочемо збалансувати ризики в галузі економіки, то необхідно звертати увагу на розвиток сімейних ферм. – зауважив Владислав Скальський. – Наразі ми працюємо над проєктом спільно з декількома випускниками Києво-Могилянської бізнес-школи, які знають індустрію зсередини та мають досвід роботи на великих підприємствах. У рамках його реалізації, фахівці зможуть продемонструвати малим фермерам, яким чином розвинути господарство».

Очільник області також поінформував про впровадження нової програми, яка стосується доступних кредитів 5-7-9%, а також підкреслив, що доступний кредитний ресурс вкрай важливий для малих виробників та подальшого розвитку господарств.

У господарстві значна увага приділена належним умовам праці. Для робітників обладнано побутові приміщення зі встановленням душових, пральні та кімнати відпочинку.

Прибуткове ведення господарської діяльності дає змогу щороку надавати посильну допомогу на розвиток соціальної сфери територіальних громад Попелюхівської, Роздолівської, Галайковецької, Рівненської сільських рад. Так, в поточному році на ці потреби виділено понад 3 млн. грн. Минулого року ця сума склала понад 16 млн. грн..

Крім цього, господарство утримує дитячий дошкільний заклад в с. Попелюхи, який відвідує 22 дитини.