3 лютого Уряд дав старт Державній програмі “Доступні кредити 5-7-9%”. Ця Програма передбачена для створення і розширення власного мікро- та малого бізнесу під рекордно низький відсоток — 5, 7 або 9% на суму до 1,5 млн грн строком до 5 років.

У презентації взяв участь голова Вінницької обласної державної адміністрації Владислав Скальський. 

Презентуючи Програму, Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук сказав, що ця Програма для тих, хто давно мріяв про свій маленький бізнес, але досі не наважувався на це з різних причин.

Уряд працює над тим, щоб вартість кредитів знижувалась, і ми вже маємо певні успіхи. За останні шість місяців вартість кредитів у банках істотно зменшилась, але для масштабних змін Уряд прийняв рішення компенсувати частини відсоткової ставки таким чином, щоб людина фактично змогла отримати кредит під 5-7-9 відсотків в залежності від того, яку кількість робочих місць буде створювати нова справа. Для нас важливо надати підприємцям більше ресурсів, більше свободи і більше можливостей”, — сказав Олексій Гончарук.

У 2020 році Уряд вже виділив на Програму 2 млрд грн. За рік це дозволить видати понад 50 тисяч доступних кредитів, створити до 90 тисяч нових робочих місць і залучити близько 2 млрд грн внутрішніх інвестицій у сферу малого бізнесу.

Опитування показують, що однією з найбільших перепон для розвитку мікро та малих підприємців є відсутність доступного фінансування, ставки для них є вищими, а вимоги до застави більшими. Державна програма “Доступні кредити 5-7-9%” покликана розв'язувати цю проблему. Держава має підтримати українців у їх прагненні ставати власниками бізнесу та виробництва тут в Україні”, - сказала у своєму виступі Міністр фінансів Оксана Маркарова.

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов додав, що для розвитку та підтримки бізнесу Україна вже має потужну екосистему, новим компонентом якої стала Програма доступних кредитів 5-7-9%: «Основними її складовими є інформація, інноваційність та фінанси - фундаментальні ресурси для бізнесу. Рішення, що пропонує вся ця система загалом чи окремі її компоненти, будуть корисні як новачку, так і вже досвідченому підприємцю».

Урядовці підкреслили, що в рамках програм державної підтримки для підприємців-початківців буде також можливість пройти безкоштовне навчання, щоб підвищити свої бізнес-компетенції та покращити перспективу створення успішного бізнес-проекту.

Хто не готовий взяти кредит, може пройти безкоштовне навчання. Програма "Доступні кредити  5-7-9%" – лише перший пазл великої державної програми доступного кредитування-2020, Року Ефективності України”, — додав Олексій Гончарук.

 Довідково:

Державна програма “Доступні кредити 5-7-9%” ініційована Президентом України та Кабінетом Міністрів України з метою широкої державної підтримки інвестиційних проектів для українських мікро- та малих підприємств.

Діятимуть три можливі ставки кредитування - 5%, 7% або 9%, які залежатимуть від розміру бізнесу (до 25 млн грн річної виручки або від 25 до 50 млн грн) та строку його діяльності (до 12 місяців, понад 12 місяців). Додатково ставка кредитування знижуватиметься на 0,5% річних за кожного найманого працівника, але не менше ніж до 5% річних.

Фактичне кредитування здійснюватиметься банками - партнерами Програми.

За умовами Програми можна отримати до 1,5 млн грн кредиту строком до 5 років, кредитне фінансування має бути спрямоване підприємцями-учасниками виключно на купівлю або модернізацію основних засобів, а також на ремонт або реконструкцію виробничих приміщень.

Уряд очікує, що Державна програма “Доступні кредити 5-7-9%” сприятиме розширенню діяльності мікро та малого бізнесу, їхньому виходу з "тіньового" сектору економіки, створенню нових робочих місць, імпортозаміщенню та поверненню трудових мігрантів. Впровадження Програми, за дорученням Уряду, здійснюватиме Фонд розвитку підприємництва при Міністерстві фінансів України.

Докладніше про Державну програму можна дізнатися на сторінці Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.