Про перспективи розвитку освітньої галузі Вінниччини та особливості нового закону про загальну середню освіту в Україні спілкувався із представниками ЗМІ заступник голови ОДА Ігор Івасюк.

Так, новий закон про загальну середню освіту передбачає прозорість функціонування навчальних закладів. Задля цього впроваджується обов’язкове створення сайту школи з розміщеним на ньому фінансовим планом закладу, планом роботи, інформації про вакансії та витрати позабюджетних коштів – це можуть бути добровільні внески, батьківські внески та спонсорські кошти.

«Новацією закону є те, що всі директори загальноосвітніх навчальних закладів працюватимуть за контрактом, який підписуватиметься на 6 років. Але ця норма не стосуватиметься пенсіонерів – вони будуть підписувати контракт на 1 рік. Можливість продовження контракту є, але не більше ніж два рази поспіль в одному і тому ж закладі. Тобто, директором однієї школи можна бути не більше 12 років. Потім можна піти працювати в інший заклад, але також не більше ніж на два терміни поспіль», - повідомив Ігор Івасюк.

Працюватимуть за контрактом і вчителі пенсійного віку. Крім того для вчителів запроваджується сертифікація, яка буде підтвердженням їх професійності та дасть можливість отримати надбавку у розмірі 20% до своєї заробітної плати. Експеримент розпочато в минулому році, він був вдалим і тому продовжується. Наразі сертифікація не є обов’язковою, але в подальшому її необхідно буде пройти всім вчителям.

Крім того у 2020 році суттєво збільшиться фінансування освітньої галузі. Зокрема в розмірі 26 млн грн. спрямована на покращення харчування в школах. За рахунок даного фінансування планують суттєво оновити обладнання для приготування їжі в навчальних закладах, аби харчування дітей відповідало затвердженим державним стандартам.

В ході пресконференції не оминули увагою і питання оптимізації системи закладів середньої освіти Вінниччини. Зменшення кількості загальноосвітніх навчальних закладів є природнім процесом, адже суттєво зменшилась кількість дітей шкільного віку. Тому задля забезпечення належного рівня надання освітніх послуг розширюватиметься мережа опорних шкіл області.

«У Вінницькій області діє 53 опорних школи та понад 60 філій при них. Це дає можливість наблизити освітні послуги до місця проживання дітей. Таким чином у найменшому селі, де 5-10 учнів, є можливість створення філії, яка підпорядковуватиметься опорній школі», - зауважив Ігор Івасюк.