Сьогодні, 31 січня, у приміщенні обласної державної адміністрації відбувся пресбрифінг голови ОДА Владислава Скальського, керівників дотичних служб та відомств області щодо результатів роботи з ліквідації тіньових ринків нелегального обігу і торгівлі пальним, деревиною та незаконного грального бізнесу.

У зустрічі з представниками ЗМІ взяли участь: прокурор Вінницької області Костянтин Мерімерін, в.о. начальника ГУ ДПС у Вінницькій області Олег Мартинюк, заступник начальника ГУ ДФС у Вінницькій області Ігор Бондар та начальник ГУ НП у Вінницькій області Юрій Педос.

«Насправді лейтмотивом спільної роботи правоохоронних органів, відповідних відомств та органів державної влади є формування необхідної бази для подальшого розвитку нашої країни», - наголосив голова обласної державної адміністрації Владислав Скальський, - «Якщо хочеш працювати у цій країні – працюй офіційно, якщо ж не хочеш працювати офіційно – не працюєш у цій країні! Я впевнений, що мешканці області пересвідчилися у тому, що на Вінниччині проводиться скоординована робота різних структур, яка розпочалася з 20 грудня минулого року. І на сьогодні гральний бізнес на території держави фактично ліквідований».

Очільник області підкреслив, що 27 грудня, за дорученням Уряду в області були створені міжвідомчі робочі групи та одразу розпочато відпрацювання заходів з протидії незаконній торгівлі пальним. «Результати вже помітні: з одного боку, спостерігається збільшення обсягів легальної реалізації пального, що вже відзначено Асоціацією нафтотрейдерів, з іншого – ми отримали усі підстави для того, щоб вимагати від нафтотрейдерів зменшення ціни. Якщо говорити про реальні результати в масштабах країни, то станом на 30 січня поточного року, по основних операторах цього ринку  маємо мінус 2 грн. 18 коп, в середньому по паливу А-95, а також майже мінус 2 грн по дизпаливу. Це ті результати, які справді можуть бути корисними населенню».

Голова ОДА подякував усім тим, хто надавав інформацію про факти незаконної діяльності та звертався на контактну лінію обласної державної адміністрації: Варто підкреслити, що така робота, зокрема, щодо протидії незаконному обігу пальним, спрямована, у першу чергу, на викорінення тіньового бізнесу. Необхідно розуміти, що акциз з пального – це основне джерело наповнення Державного дорожнього фонду, а потреби в реконструкції, модернізації, капітальному ремонті доріг відомі. Вінницька область має найбільшу в Україні мережу доріг місцевого значення, а саме –  7,5 тис км. Відповідно до практичного досвіду, вартість комплексної реконструкції 1 км дороги становить до 10 млн грн. А для нас важливо якомога швидше відновити якість наших місцевих доріг».

Владислав Скальський акцентував, що частина акцизного податку зараховується до місцевих бюджетів. Тож коли здійснюється незаконний обіг пального, ці кошти є вкраденими з бюджету громади:

«Люди повинні розуміти, що незаконна торгівля пальним – це гроші, вкрадені як у держави, так і в конкретної громади зокрема».

На виконання доручення Уряду щодо протидії незаконному обігу підакцизних товарів, в координації з Прокуратурою Вінницької області, ГУ Нацполіції у Вінницькій області, ГУ ДФС та ДПС України, проведено відповідну роботу.

«Так, працівниками податкової міліції ГУ ДФС у Вінницькій області, органів прокуратури області спільно з правоохоронними органами Вінниччини створено 8 мобільних груп, проведено 105 оглядів автозаправних станцій, розташованих на території регіону. Припинено діяльність 39 станцій, які працювали без отримання відповідної ліцензії на роздрібну торгівлю пальним та скрапленим газом. По 50 таких АЗС/АГЗС розслідуються кримінальні провадження, проведено 23 обшуки, в ході яких демонтовано 26 автозаправних станцій, а також вилучено комп’ютерну техніку, чорнову бухгалтерію, 65,8 тонн пального та обладнання, за допомогою якого здійснювалась незаконна діяльність», - поінформував прокурор Вінницької області Костянтин Мерімерін.

Нагадаємо, з 1 липня 2019 року в Україні запроваджено ліцензування пального. Так, суб'єкти господарювання, які здійснюють роздрібну, оптову торгівлю пальним або зберігання пального, зобов’язані отримати відповідні ліцензії.

Річна плата за ліцензію встановлена у наступних розмірах: пальним, за наявності у ліцензії та місць оптової торгівлі пальним, - 5 000 гривень за кожне таке місце;  пальним, за відсутності у ліцензії та місць оптової торгівлі пальним, - 10 000 гривень; на право зберігання пального у розмірі 780 гривень; на право роздрібної торгівлі пальним - 2 000 гривень на кожне місце роздрібної торгівлі пальним.

Плата за ліцензії справляється органом, що видає ліцензії, та  з 1 січня поточного року зараховується до місцевого бюджету.

Про обсяг виданих ліцензій поінформував в.о. начальника ГУ ДПС у Вінницькій області Олег Мартинюк: «Станом на 31 січня поточного року Головним управлінням ДПС у Вінницькій області видано 359 ліцензій на право роздрібної торгівлі пальним та 261 ліцензію на право зберігання пального.  В 2019 році до бюджету від ліцензування пального мобілізовано 1,7 млн. грн».

Суб'єкти господарювання, які здійснюють роздрібну, оптову торгівлю пальним або зберігання пального винятково у споживчій тарі до 5 літрів, ліцензію на роздрібну або оптову торгівлю пальним, або ліцензію на зберігання пального не отримують.

Під час зустрічі Олег Мартинюк також  розповів про перелік та вимоги до документів для отримання ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним, право зберігання пального.

«За період з 01 липня 2019 року і до сьогодні, з метою виконання функції податкового контролю, Головним управлінням ДПС у Вінницькій області вживались заходи щодо дотримання законодавства субєктами господарювання на ринку пального,  - зазначив Олег Мартинюк. -  Так, за підсумками вжитих заходів було проведено 49 перевірок, в результаті яких застосовано фінансових санкцій на суму  18058,55 тис. грн».

Загалом, зафіксовані такі порушення як: роздрібна торгівля пальним без ліцензії; відсутність реєстрації в системі електронного адміністрування реалізації пального (склади); реалізація пального без реєстрації платником акцизного податку; відсутність встановлених витратомирів-лічильників; несвоєчасна реєстрація акцизних накладних.

На даний час матеріали перевірок по безліцензійній діяльності знаходяться на судовому оскарженні.

Голова облдержадміністрації Владислав Скальський  підкреслив , що такі  результати стали можливими саме  завдяки спільній  злагодженій роботі міжвідомчих робочих груп та спільного бажання влади і силових структур насправді подолати тіньові ринки.