Держгеокадастр оголосив тендер на виконання робіт із аерофотознімання території України, а також створення ортофотопланів і цифрової моделі рельєфу. Уся зібрана інформація стане в нагоді в рамках запуску земельної реформи — кадастри природних ресурсів і топографічні карти матимуть достовірні дані про території. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

«Україна матиме якісні й точні 3D-моделі лісових масивів, виробничих споруд, а також класифікації будівель, рослинності, ліній електромереж та багато іншого. Інвестори зможуть легко проектувати об’єкти і вкладати гроші в інфраструктуру. Високоточні дані використовуватимуть і в проектуванні українських доріг, ефективно зрошуватимуть землі. Це також дозволить попереджати наслідки повеней, затоплень», — підкреслив Глава Уряду.

До слова, лише цього року в травні на Прикарпатті й Закарпатті майже 400 допомогосподарств постраждали внаслідок повені та дощів. Завдяки аерофотозйомці території України держава матиме необхідний ресурс для недопущення подібних випадків. 

Загальна вартість робіт становить 276 млн гривень. Термін виконання — до грудня 2020 року.

Крім того, у рамках підготовки до земельної реформи Держгеокадастр активно наповнює базу даних. За 3 місяці на публічній кадастровій карті з’явилося 6 нових інформаційних шарів. Наразі внесено відомості про 20,9 млн земельних ділянок (загальна площа — 43,8 млн га). 

Насамкінець, Держгеокадастр почав використовувати у тестовому режимі дані супутникового моніторингу земель та загалом за тиждень здійснив 755 заходів державного контролю за використанням та охороною земель (+27%, ніж попереднього тижня). За результатами виявлено 301 порушення земельного законодавства. Більше того, обсяг заподіяної шкоди внаслідок порушень — понад 1 млн гривень, із яких у добровільному порядку відшкодовано 691 720 гривень.