Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков провів зустріч із Головою Сейму Литовської Республіки Вікторасом Пранцкєтісом. Під час зустрічі вони обговорили спільні виклики, що стоять перед країнами, та питання щодо необхідності активізації взаємодії між парламентами обох держав.

Голова Верховної Ради України подякував литовській стороні за сталу і непохитну підтримку з боку Литви і країн «Балтік плюс» і висловив сподівання, що дружні, професійні відносини між державами будуть зберігатися і надалі. За словами Дмитра Разумкова, конфлікт на сході України не є виключно українською проблемою: «Станом на сьогодні проблема є глобальною, і її наслідки важко переоцінити. Ми вдячні, що Литовська Республіка і багато інших держав об’єднують зусилля для збереження і відновлення миру у світі», - підкреслив Голова Парламенту.

Дмитро Разумков позитивно оцінив співпрацю з країнами групи «Балтік плюс» та висловив сподівання на продовження дискусії на міжнародному рівні та на розширення групи за рахунок інших учасників.

Щодо питання розведення військ на сході України Голова Верховної Ради зазначив, що уздовж лінії зіткнення спостерігається позитивна тенденція. Він також висловив сподівання на вирішення багатьох питань після проведення зустрічі у Нормандському форматі та наголосив, що вибори на окупованій території мають відбуватися лише у рамках українського законодавства. Гарною новиною він назвав процес повернення українських кораблів, захоплених Російською Федерацією у Керченській протоці, на територію України.

«Ми робимо все, що від нас залежить, для повернення наших людей і територій та сподіваємось, що у ПАРЄ буде єдина позиція щодо неприпустимості повернення російської делегації», - сказав він і подякував литовській делегації за твердість у цьому питанні.

У свою чергу Вікторас Пранцкєтіс підкреслив, що Україна і Литва є дружніми державами, та запросив Дмитра Разумкова взяти участь у заходах, присвячених 30-річчю відновлення Литовської держави, 11 березня 2020 року. Він також запевнив, що Литва знаходиться поруч з Україною у її боротьбі з російською агресією і є сильним прихильником європейської і євроатлантичної інтеграції України.

«Ми залишаємося чіткими прихильниками тих реформ, які відбуваються в Україні, особливо боротьби з корупцією, і вважаємо, що ці важливі питання мають обговорюватися із громадянським суспільством. Ми підтримуємо суверенітет, цілісність України, виступаємо проти анексії Криму і будемо порушувати питання України у різних міжнародних форматах», - наголосив він під час спільного брифінгу.

Вікторас Пранцкєтіс високо оцінив конкретні кроки України задля мирного врегулювання конфлікту на Донбасі і висловив сподівання, що Росія зробить такі самі кроки у відповідь.

Голова Литовського Сейму нагадав про проведення у 2020 році у Вільнюсі спільної четвертої конференції щодо реформ в Україні. На його переконання, це буде важливо для обговорення впровадження реформ, а також для пошуку шляхів подальшого розвитку і спілкування із закордонними партнерами.