Вже кілька років Уряд України системно виконує низку кроків щодо зміцнення місцевого самоуправління – шляхом глибокої децентралізації, яка надає нові можливості управління і розвитку регіонів на найнижчому рівні – рівні громади. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з представниками невеликих міст і об’єднаних територіальних громад – учасників Всеукраїнського конкурсу культурних проектів «Малі міста – великі враження». Конкурс проходить другий рік поспіль, і цього року його переможцями стали 74 проекти з усієї України на загальну суму 41,3 млн грн.

Глава Уряду наголосив, що подібні культурні ініціативи – це так само результат децентралізації. Розвиток культурного надбання України став можливим не тільки на рівні Уряду, а й на регіональному рівні.

Разом з тим сьогодні є ризик згортання цих процесів. «Дивіться, восени 2020 року ми маємо підготувати всі громади до об’єднання і в жовтні 2020 року провести місцеві вибори на новій основі. Тоді все відбудеться – країна згуртується, громади будуть самодостатніми, і це буде яскраве майбутнє, – сказав Володимир Гройсман. – Але що ми чуємо зараз? Думки про дострокові вибори! Це (якщо станеться) не страшно, але системно неправильно. Дві третини країни будуть розвиватися, а третина буде жити в старій системі. Я це не сприймаю».

Глава Уряду наголосив, що був і є палким прихильником місцевого самоврядування і, попри всі виклики, битиметься за інтереси громад. «Будемо битися за інтереси громад. Будемо битися за збереження фінансової децентралізації в бюджеті на 2020 рік і битися за зняття бар’єрів (які нерідко чинять районні і обласні адміністрації) щодо об’єднання людей. Ми все відрегулюємо, – сказав Володимир Гройсман. – Децентралізацію треба закріпити в Конституції. Все те, що буде залежати від нашої команди – ми будемо робити».