Голова Парламенту повідомив про це на своїй сторінці у Twitter.

Нагадаємо, що 6 червня Верховна Рада схвалила у другому читанні законопроект№1098 «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії», в якому передбачена процедура імпічменту Президента України.

Мета цього законопроекту - законодавчо врегулювати повноваження парламенту щодо визначення статусу, порядку створення та діяльності тимчасових слідчих комісій, тимчасових спеціальних комісій та спеціальної тимчасової слідчої комісії для проведення розслідування під час процедури усунення президента України з поста у порядку імпічменту.

Як зазначається у документі, підставою для ініціювання імпічменту та створення спеціальної слідчої комісії є подання, підписане більшістю нардепів від конституційного складу парламенту, підписи яких не відкликаються.

У підписаному Парубієм законі вказується, що спеціальна тимчасова слідча комісія Верховної Ради  - це колегіальний тимчасовий орган Парламенту, до якого входять народні депутати України, з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій і груп, спеціальний прокурор та троє спеціальних слідчих. Парламентські фракції і групи мають подати свої кандидатури протягом п’яти днів з дня направлення до них письмового запиту. Якщо не встигнуть - комісія утворюється без участі представників відповідної парламентської політсили.

Комісія може проводити розслідування обставин щодо вчинення Президентом України державної зради або іншого злочину, викладених у підписаному більшістю народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради України (226 депутатів) поданні з ініціюванням питання про усунення Глави держави з посту в порядку імпічменту. Комісія матиме доступ до будь-яких документів будь-яких посадових осіб, у тому числі, до таємних.

Спеціальна слідча комісія має право заслуховувати Президента України та його адвоката; отримувати необхідні документи; призначати експертизи; залучати фахівців; запрошувати і заслуховувати громадян як свідків. Комісія готує висновки і пропозиції та ухвалює рішення щодо них.

Спеціальна слідча комісія готує та ухвалює висновок про звинувачення або ж про необхідність припинення процедури імпічменту.

Питання мають розглянути у Парламенті. Якщо Верховна Рада ухвалює рішення про звинувачення Президента - вона звертається до Конституційного і Верховного суду України за висновками щодо конституційності процедури й ознак державної зради чи інших злочинів у діях Глави держави. Законопроект надає КСУ і ВСУ 15 днів на розгляд парламентського звернення.

У разі імпічменту Президента України, відповідно до Конституції, повноваження Глави держави виконує Голова Верховної Ради України.

За відсутності підстав для звинувачення президента спеціальна слідча комісія готує висновок про необхідність припинення процедури імпічменту. У цьому випадку спеціальна слідча комісія готує відповідну інформацію для оголошення головуючим на пленарному засіданні про припинення процедури імпічменту та вибачення Президенту.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.