11 квітня у Липовецькому районі за участю першого заступника голови Вінницької обласної державної адміністрації Андрія Гижка відбулось відкриття метеорологічної станції, яка розташовується на території Росошанської громади. В урочистих заходах взяли участь: директор ЦГО імені Бориса Срезневського Олександр Косовець, керівники профільних департаментів та служб ОДА, керівництво райдержадміністрації.
Рішення науковців про відновлення метеорологічної станції на базі агрометеорологічного поста «Липовець», який довгий час вів гідрометеорологічні спостереження за скороченою програмою, пов’язане зі значними змінами клімату в північній півкулі Землі, які торкнулися і Вінницької області.
Андрій Гижко зазначив :«Відкриття саме цієї станції є дуже важливою подією для економіки Вінниччини, яка є лідером аграрного виробництва. Показники вологості, температури атмосферного повітря та поверхні ґрунту є сигналом для сільгоспвиробників: які культури вже можна сіяти, коли вносити гербіциди або застосовувати агрохімікати. Східна частина Вінницької області страждала від нестачі точних показників. «Липовець» - це вже сьома метеостанція в області. Після відкриття станції у Крижополі, над чим ми вже працюємо,це питання в області буде остаточно вирішено. Кожна із вже існуючих станцій обслуговує радіус близько 50 км, тож дана метеостанція дозволить якісно аналізувати вплив метеорологічних параметрів на умови вирощування сільськогосподарських культур не тільки Липовецького району, а і сусідніх - Оратівського, Іллінецького та Погребищенського».
Перший заступник голови ОДА підкреслив, що метеорологічна станція «Липовець» потребує ще ремонту та дооснащення, яке буде здійснюватися коштом Державної служби метеорології. Семеро працівників метеостанції «Липовець» отримуватимуть заробітну плату також від цієї центральної служби, а не з місцевого бюджету
«Серед завдань відновленої метеостанції – передача показників для ДСНС, також метеодані передаватимуться на всі аеропорти світу.
Фактично,завдяки цій метеостанції, м. Липовець та і Вінниччина взагалі з’являться на метеокарті світу як джерело точних погодних показників : зміни напряму і сили вітру, тиску та ін. для усіх світових аеропортів»,- підкреслив Андрій Гижко.
Директор ЦГО імені Бориса Срезневського Олександр Косовець, який завітав із настановами та подарунками на відкриття метеостанції «Липовець» зазначив: «Спостереження за параметрами атмосфери, які віднині будуть проводитися тут за розширеною програмою - це цілодобові та безперервні спостереження за температурою повітря, ґрунту, вологістю, атмосферним тиском, швидкістю та напрямом вітру, небезпечними гідрометеорологічними явищами. Заміри проводяться цілодобово кожні 3 години. Така системна робота дозволить більш якісно аналізувати вплив метеорологічних параметрів на умови вирощування сільськогосподарських культур, а в кінцевому результаті це дає можливість отримувати більш високі врожаї, пристосувавшись до сучасних умов клімату.
Після перерізання червоної стрічки , начальник метеостанції Василь Варук продемонстрував гостям майданчик, на якому встановлені прилади для замірів, а також запросив до приміщення, де фахівці проводять первинну обробку результатів всіх видів спостережень та підготовку їх до машинної обробки. «Саме звідси відбувається передача телеграм з інформацією спостережень про небезпечні та стихійні гідрометеорологічні явища та доведення, згідно встановленого порядку, інформації гідрометеорологічних спостережень до органів державної влади й населення»,- повідомив Василь Варук.

Довідково:
Вінницький обласний центр з гідрометеорології (ЦГМ) є державною бюджетною організацією, що належить до сфери управління ДСНС України та безпосередньо підпорядковується Українському гідрометеоцентру.
Вінницький ЦГМ у межах повноважень бере участь у реалізації державної політики у сфері гідрометеорологічної діяльності.
Вінницький ЦГМ у своїй структурі має:
- авіаційна метеорологічна станція цивільна (АМСЦ) Вінниця (с. Гавришівка);
- 5 метеостанцій: метеостанція Білопілля (с. Білопілля, Козятинського району), метеостанції Хмільник, Жмеринка, Гайсин та Могилів-Подільський);
- метеостанція Липовець – відкривається;
- лабораторія з контролю забруднення атмосферного повітря м. Вінниця.
Основні завдання ЦГМ, метеостанцій:
1.Забезпечення проведення гідрометеорологічних спостережень і базових спостережень за забрудненням навколишнього природного середовища, збір, оброблення, узгодження матеріалів спостережень, проведення гідроморфологічного моніторингу річок області.
2. Забезпечення прогнозування погоди, агрометеорологічних умов вегетації с/г культур та їх врожайності, небезпечних і стихійних гідрометеорологічних явищ.
3.Забезпечення метеорологічного обслуговування цивільної авіації.
4.Забезпечення органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування,Збройних сил України, суб’єктів галузей економіки, населення, інших споживачів інформацією загального користування про гідрометеорологічні умови та забруднення навколишнього природного середовища, прогнозами та попередженнями про небезпечні та стихійні гідрометеорологічні явища, а також здійснення гідрометеорологічного обслуговування.
5.Дотримання вимог і виконання рекомендацій міжнародних організацій, у т.ч. Всесвітньої метеорологічної організації, Міжнародної організації цивільної авіації стосовно здійснення гідрометеорологічних спостережень, прогнозування гідрометеорологічних умов.