Підсумки соціально-економічного розвитку області протягом першого кварталу поточного року підбили в ході колегії обласної державної адміністрації, що відбулася сьогодні, 9 квітня, під керівництвом голови облдержадміністрації Валерія Коровія.

У засіданні взяли участь заступники голови ОДА та керівники структурних підрозділів, очільники райдержадміністрацій, ОТГ та районних рад, міські голови міст обласного значення, керівники силових структур, позаштатні радники голови ОДА. До роботи колегії долучились також Вінницький міський голова Сергій Моргунов та заступник голови обласної Ради Ігор Хміль.

На початку роботи колегії керівники області та міста вручили державні нагороди вінничанам – провідним діячам різних галузей, які домоглися найпомітніших результатів у своїй діяльності. Відтак, відповідно до Указу Президента України за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм нагороджено дев’ятнадцятьох вінничан.

Окрім того, головному лікарю Вінницького центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анатолію Пірникозі вручено приз за перемогу у конкурсі Всесвітньої Коаліції управління робочим процесом у категорії «За виняткову користь у бізнес інноваціях».

У своїй доповіді очільник області торкнувся практичних аспектів життєдіяльності області за перших три місяці поточного року, а також ключових результатів, яких вдалося досягти в області протягом останніх кількох років. Зокрема, Валерій Коровій зауважив, що Вінниччина провела шість хвиль мобілізації і стовідсотково виконала поставлені перед областю завдання.

«Це досить складна робота. На Вінниччині нараховується 16 569 учасників АТО/ООС, що накладає певну додаткову відповідальність перед державними органами виконавчої влади. Адже досить непрості виклики стоять перед нами, пов’язаних із реабілітацією цієї значної категорії жителів області, які виконали свій громадянський обов’язок. Вінниччина має численні втрати. Це 230 загиблих під час бойових дій, а також їхні сім’ї, які  ми не маємо права залишити напризволяще», – наголосив керівник регіону. Він підкреслив, що сьогодні в області розташовується боєздатний полк, який гарантує безпеку громадян.

«Тридцять кілометрів фортифікаційних споруд Могилів-Подільського прикордонного загону, протитанковий рів, який вдалося відновити, нові застави, озброєння і техніка. Все це ми зробили разом: силами облдержадміністрації, органів місцевого самоврядування, військового командування і прикордонників», – підкреслив Валерій Коровій.

«Те, що наша держава пережила за останні п’ять-шість років, кожен пропустив через своє серце. Пройшовши через цілу низку труднощів, нам вдалося перегорнути сторінку минулого. Український Уряд в 2016 році, аби не допустити банкрутства Приватбанку, провів рекапіталізацію і відновив ліквідність банківських операцій. Якби цього  не сталося, не певен, чи наша держава витримала би черговий удар.  Тепер же треба засукати рукава і працювати. Адже держава – це ми. Саме цьому і присвячена нинішня колегія», – резюмував керівник області.

Валерій Коровій коротко охарактеризував основні досягнення Вінниччини:

«Розпочато реформу децентралізації. За три роки місцеві бюджети зросли з трьох до дев’яти мільярдів гривень. Бюджети розвитку з 400 млн. до 3 млрд.300 млн. гривень. Вінниччина перетворилася на справжній будівельний майданчик. Введено в експлуатацію три нових школи в Зведенівці, Михайлівці і Сосонці – це ті довгобуди, на завершення яких вже люди навіть не сподівалися. Але ми це зробили. За підтримки Уряду, вдалося ввести в експлуатацію ще один доволі складний довгобуд  – обласну клінічну лікарню імені Пирогова».

Керівник регіону підкреслив, що кожен поступ України вперед супроводжується шаленою хвилею популізму і колосальним супротивом системи, яка глибоко вкорінилась і заважає працювати Уряду та Президенту.

«Ми розпочали реформу первинної ланки охорони здоров’я. Минулоріч в область вдалося додатково залучити 280 млн. гривень, дякуючи за рахунок ефективно проведеної роботи в цьому напрямку.  В першому кварталі поточного року ми вже отримали 190 млн. гривень додаткових коштів на охорону здоров’я. Понад 800 сімейних лікарів на Вінниччині отримують середньомісячну заробітну плату в розмірі шістнадцять тисяч гривень і більше. Я не ідеалізую медичну реформу, але ми почали рухатися. Адже, до прикладу, програма з реінбурсації також зустрічала супротив скептиків. Натомість зараз люди отримують інсулін в аптеці і все працює стабільно», – наголосив він.

Валерій Коровій повідомив, що відбуваються колосальні зміни в веденні вітчизняного бізнесу. Зростає інвестиційна привабливість нашого регіону. Лише за декілька останніх років ціла низка іноземних інвесторів («UBC Group», «Fujikura», «Delphi», «КNESS group») розмістили свої потужності на Вінниччині. Варто зазначити, що в 2013 році 40% експорту з Вінниччини припадало на Російську Федерацію, в 2018 році – цей показник склав лише 3 %. Водночас, загальні обсяги експорту зросли вдвічі.

«За період функціонування процедури «PROZORRO» Вінниччині вдалося зекономити 837 млн. гривень бюджетних коштів, а по допороговим закупівлям економія сягнула 230 млн. гривень. Це, без перебільшення, ціна вдалого управлінського рішення, – зауважив Валерій Коровій, – В кожному районі ми впровадили Центри надання адміністративних послуг. Це зовсім інший підхід до надання адміністративних послуг, до державної служби, до системи управління. Це справжня революція в державній службі».