75 років минуло відтоді, як  в березні 1944 року було звільнено місто Вінницю і Вінницьку область від нацистських загарбників. У важких умовах весняного бездоріжжя  війська 1-го і 2-го Українських фронтів пройшли з боями сотні кілометрів, очищаючи від ворога подільську землю.  У визволенні області в ході Житомирсько-Бердичівської наступальної операції безпосередньо брали участь 6 загальновійськових, 5 танкових і 2 повітряні армії, а це майже пів мільйона воїнів.

Сьогодні, 22 березня, на Європейській площі відбувся мітинг – реквієм та урочисте покладання квітів та вінків до Меморіалу Слави та пам'ятника Героям Небесної Сотні і воїнам АТО з нагоди 75-ї річниці визволення Вінниччини та міста Вінниці від нацистських загарбників.

В урочистому покладанні взяв участь Міністр молоді та спорту України Ігор  Жданов, голова облдержадміністрації Валерій Коровій, заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк, міський голова м.Вінниця Сергій Моргунов, ветерани Другої світової війни, учасники антитерористичної операції на Сході України, ветерани афганської війни, представники релігійних конфесій, колективів, політичних формувань, громадських організацій, мешканці міста Вінниці та області.

Учасники мітингу вшанували пам’ять всіх полеглих у Другій світовій війні 1939-1945 років хвилиною мовчання.

Взвод Почесної варти командування Повітряних Сил у супроводі військового оркестру пройшов урочистим маршем по Європейській площі, віддаючи шану полеглим у ході Другої світової війни 1939-1945 років.