Президент Петро Порошенко переконаний, що Україна стане енергетично незалежною державою та постачатиме вироблену електроенергію на найпотужніший ринок світу – ринок Європейського Союзу. Про це Глава держави сказав під час участі у запуску перших вітрових турбін Приморської вітроелектростанції в ході робочої поїздки до Запорізької області.

«Відбуваються такі події як сьогодні. Ми відкриваємо нову вітрову електростанцію, на нових відновлюваних джерелах енергії і нам не потрібен газ. І це назавжди», - підкреслив Глава держави.

Водночас Президент зазначив, що потребує вирішення питання постачання виробленої енергії: «Враховуючи атомні потужності, враховуючи промисловий потенціал, враховуючи потужності відновлюваної електроенергетики, нам більше стільки електроенергії не потрібно».

Президент зазначив, що Україна і досі є членом енергетичного об’єднання, яке базується з часів колишнього Радянського Союзу. «Ми маємо єдину енергетичну систему з Росією. І це не правильно. Ми  маємо прокласти лінії електропередачі в Європу. Бо там найпотужніший ринок», - підкреслив Петро Порошенко.

«Електроенергія, яка виробляється тут і зараз буде продаватися в Європі. Це називається енергетичний безвіз», - зазначив Глава держави.

«Енергетичний безвіз і постачання електроенергії на найпотужніший ринок світу – це нові валютні надходження, укріплення національної валюти і збільшення енергетичної незалежності. Отже, ми мусимо добиватися енергетичної незалежності. Це наш власний шлях, яким ми вирішили йти. І на цьому шляху ми маємо переключатися на цю енергосистему», - також наголосив Президент.

Він нагадав, що на території, яка окупована Росією – агресором, видобувалася майже половина українського вугілля. «Майже 100% «антрациту» видобувалася в Донбасі, який зараз окупований. І окупація мала призвести до зупинки української електроенергетики, мала задушити українську економіку, зупинити українські заводи і фабрики. І через відсутність вільної енергетичної потужності, і через закриття ринків для українського машинобудування, металургії, аграрного комплексу», - зазначив Президент.

Глава держави також зазначив, що за таких умов Україна ще була зв’язана кабальними газовими угодами з РФ. Крім того, щорічно в передноворічний період  з боку Росії лунали звинувачення у крадіжках газу Україною з тим, щоб змусити нас щороку підписувати нові угоди з підвищеною ціною на газ. «Так було у 2009 році, коли була підписана злочинна газова угода, за якою Україна зобов’язалася підписувати 52 млрд кубічних метрів газу. Причому 42 млрд куб. метрів з цих 52 млрд куб метрів – це принцип «бери або плати», - зазначив Петро Порошенко. Він додав, що за цим принципом Україна зобов’язана була платити за весь цей газ, незалежно від того чи споживала вона його чи ні.

При цьому Президент зазначив, що у 2017 році Україна спожила лише 14 млрд куб метрів газу, а в 2018 році – 10,5 млрд куб. метрів газу. «А скільки буде (споживати імпортного газу – ред.) через два роки? Якщо все буде добре, якщо ми не помилимось, якщо ми не зупинимось, якщо ми будемо продовжувати наш ефективний поступ вперед – буде нуль. Україна стане повністю енергетично незалежною», - переконаний Петро Порошенко.