Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі із заступником помічника Міністра оборони США з питань України, Росії та Євразії Лорою Купер подякував Сполученим Штатам Америки за підтримку України, особливо після останньої агресивної атаки Російської Федерації в Азовському морі. «Атака на українські  кораблі – це був не лише акт агресії на кораблі, - зазначив Голова Українського парламенту. - Це бажання показати всьому світу, що Азовське море - це внутрішні води Російської Федерації, куди ніхто не може входити. Це фактично ще один крок до анексії української території і міжнародних вод».

Голова Верховної Ради високо оцінив позицію Президента США, який відмінив зустріч з Путіним, вимагаючи звільнити українських моряків; так само як і заяви Держсекретаря США Майка Помпео і Міністра оборони США Джеймса Меттіса. А.Парубій наголосив, що для України дуже важливо, щоб були посилені морська присутність країн НАТО і США в Чорному морі, а також і повітряний контроль. «І нам вкрай важливо повернути українських моряків додому, до своїх сімей на Батьківщину, - підкреслив Голова Парламенту. - Ми розраховуємо на підтримку США, яку ми відчуваємо щоденно, і сподіваємось, що вона буде ще більш рішучою».

А.Парубій привітав рішення Конгресу щодо виділення 250 млн. дол. для українського сектору безпеки та підкреслив, що «передача комплексів Джавелінів Україні була дуже важливим, символічним знаком».

Голова Парламенту поінформував Лору Купер про проведений ряд заходів щодо модернізації сектору безпеки України. Зокрема, він повідомив, що сьогодні завершено і ухвалено в цілому закон про розмінування, щодо якого «точилися непрості дискусії». «Сьогодні рішення прийнято остаточно, - сказав А.Парубій і уточнив. - Це було непросте рішення, але ми його прийняли. І сьогодні так само ухвалили рішення про прилеглу зону, яка посилює нашу обороноздатність на кордоні з Російською Федерацією».

Голова Верховної Ради також висловив сподівання на якнайшвидший розгляд законопроектів щодо лібералізації торгівлі в оборонній сфері. Він додав також, що вже фактично майже готовий законопроект про комітет по парламентському контролю за сектором безпеки.

Своєю чергою, заступник помічника Міністра оборони США з питань України, Росії та Євразії ще раз запевнила у підтримці незалежності і територіальної цілісності України. «Агресія Російської Федерації є порушенням міжнародного морського права», - зазначила Лора Купер. За її словами, увага всього світу прикута до України. «РФ здійснила провокацію і може й далі діяти таким чином. Ми побачили дуже виважену реакцію України і поведінку спільноти – це підтримка України, - сказала вона. - Відповідь на провокацію має бути стратегічно виваженою, щоб ми підтримувала нашу єдність. І дуже важливо, аби європейські союзники бачили, що в Україні ситуація із збереженням свобод і рух до демократії залишаються незмінними».

Голова Верховної Ради запевнив, що рішення про воєнний стан було також і відповіддю суспільству, що Україна готова себе боронити. «Ми вперше в Україні оголосили воєнний стан, і це є підготовкою, щоб у випадку повномасштабної атаки ми мали напрацьовані механізми взаємодії військово- цивільної адміністрації і армії (військовими)», - сказав він.

Андрій Парубій зауважив, що для унеможливлення сумнівів щодо перешкоджанню виборчим процесам було внесено пропозицію про проведення виборів Президента України 31 березня наступного року, як це передбачено Конституцією, і успішно підтримано Верховною Радою: «Це було важливим знаком, що не плануємо жодних обмежень свобод і жодних принципів демократії. Немає комендантської години і будь-яких обмежень навіть в прилеглих областях, і для звичайного громадянина немає різниці між тим, що було і є.».  

Учасники зустрічі також обговорили шляхи можливої співпраці у сфері кібербезпеки, інформаційної безпеки, особливо враховуючи проведення виборів в Україні у наступному році; у сфері морського судноплавства і повітряного контролю та, зокрема, і на рівні можливої експертної допомоги з боку представників НАТО та США під час підготовки необхідних законопроектів у Парламенті України.