Наголосив голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій в ході засідання Ради регіонального розвитку Вінниччини, яке відбулось сьогодні, 6 грудня, в обласній державній адміністрації.

Керівники області та міста, районів, об’єднаних територіальних громад, управлінь, установ та організацій, голови депутатських фракцій обласної Ради зібралися, аби обговорити досягнення реформи децентралізації в області за попередніх чотири роки та перспективи розвитку Вінниччини на 2019-2021 роки.

На початку засідання від імені Ради регіонального розвитку Вінниччини голова облдержадміністрації Валерій Коровій привітав військових Вінниччини з Днем Збройних сил України, наголосивши: «Аби бути успішним, треба бути сильним – і в економічному, і у військовому сенсі. Оцінюючи ті позитивні зміни, яких зазнала українська армія за останні складні чотири роки, переповнює почуття гордості за наше військо – честь і славу нашої держави».

 «Ми живемо в історичний час. Це час викликів, але й час значних можливостей. Нещодавно засідання Ради Регіонального розвитку при Президентові України продемонструвало, як динамічно розвиваються регіони, райони, містечка, об’єднані територіальні громади, конкретні селища. Крок за кроком ми підійшли до елементів стратегічного планування і впроваджуємо його в реальне життя.  Необхідність нашого сьогоднішнього зібрання полягає в тому, аби дати старт формуванню стратегії розвитку Вінницької області на найближчих п’ять-десять років. Сьогодні ми обговорюємо середньострокову перспективу розвитку регіону на наступні 2019-2021 роки. Це спільна робота кожного села, містечка, району, територіальної громади від якої залежатиме якість життя мешканців області на найближчі роки», – підкреслив голова обласної державної адміністрації. 

Валерій Коровій також зауважив, що чимало вітчизняних та іноземних політологів і політичних експертів називають реформу децентралізації – найуспішнішою в Україні.

«За останні чотири роки можливості розвитку місцевих бюджетів Вінницької області зросли з 500 млн. гривень до 3 млрд 300 млн. гривень. Саме бюджетна децентралізація стала поштовхом для глибинних змін в цьому напрямку. І сьогодні ми є свідками того, як потужно розвиваються об’єднані територіальні громади Вінниччини. Нам вдалося реалізувати низку знакових проектів по кожній території та в цілому по області. Так, за підтримки Уряду введено в експлуатацію хірургічний корпус лікарні імені Пирогова – один з найкращих хірургічних комплексів в Україні. Цьогоріч ми завершили три школи-довгобуди в селах Зведенівка, Сосонка та Михайлівка. Це ті школи, які будувались протягом десятків років. Окрім того, в області створено 22 опорних школи. Відбуваються глибинні зміни в галузі культури, молодіжної політики, соціальної сфери, агропромислового сектору. Вінниччина на сьогодні є лідером в Україні по залученню інвестиційних ресурсів», – зазначив посадовець.

Голова облдержадміністрації також повідомив, що за підсумками трьох кварталів поточного року динаміка приросту інвестицій у Вінницькій області склала + 42% до відповідного періоду минулого року.

«Попри те, що існує чимало викликів та проблем, ми рухаємося вперед. Ми балансуємо на межі популізму і необхідності проведення серйозних змін. Зміни – часто болючі і непопулярні, але вони потрібні заради розвитку», – резюмував керівник регіону.