Вчора, 23 жовтня, голова облдержадміністрації Валерій Коровій відвідав з робочою поїздкою Піщанський район.

В ході поїздки голова ОДА оглянув будівництво «Флюгера» на перехресті автодороги Вапнярка – Піщанка – КПП Загнітків (Рудниця), побував у розташуванні  окремої бойової комендатури Могилів - Подільського прикордонного загону , яка виконує завдання з посилення охорони «Придністровського сегменту»  та ознайомився з ходом реконструкції відділення прикордонної служби  і пункту пропуску  «Грабарівка».

Валерій Коровій оглянув майже завершену споруду «Флюгера» шестикутної форми , який займає площу 9,5 м.кв, а також має  доступ до мережі Інтернет через безкоштовний WI-FI та в нічний час освітлюється.

«Така сучасна споруда може слугувати справжньою візитівкою району,- зауважив очільник області,- я багато подібних об’єктів бачив у Польщі, в інших країнах, будемо прагнути, щоб найближчим часом подібні споруди, із найсучаснішим оснащенням з’явилися і в інших районах області».

Представники ПАТ «ПлазмаТек»- підприємства, чиїм коштом побудований флюгер, зауважили, що його спорудження обійшлося у 6 млн. грн. До кінця року планується повністю завершити будівництво, що вартуватиме ще 1 млн. грн. Об’єкт оснащений охоронною системою та відео-спостереженням, яке надає можливість Піщанському відділку поліції Бершадського відділу поліції ГУНП у Вінницькій області контролювати дорожній рух на відведеному відрізку дороги. Біля флюгера висаджено кущі ялівцю, туї шаровидної, дерева декоративного платану та квіти гортензії, встановлено автоматичну систему поливу.

Під час поїздки особливу зацікавленість голова ОДА виявив до організації діяльності оперативно – бойової прикордонної комендатури «Могилів – Подільський – 1». Підполковник Борис Стариков, який керує службовою діяльністю підрозділу, поінформував голову облдержадміністрації про історію його створення та бойовий шлях.

Відтак, формування оперативно – бойової прикордонної комендатури «Могилів – Подільський» бере свій початок у вересні 2014 року. Перший бойовий виїзд для виконання завдань з охорони територіальної цілісності та суверенних рубежів України було здійснено у вересні 2014 року, в перші місяці агресії на Сході країни з боку терористичних угрупувань Російської Федерації. Свої завдання персонал оперативно – бойової прикордонної комендатури «Могилів – Подільський» виконував на трьох основних напрямках. Перший – на підступах до н.п. Фащівка на блокпосту «Балу», другий на контрольному пункті в’їзду – виїзду №3 на напрямку н.п. Горлівка – н.п. Зайцеве та третій на контрольному пункті в’їзду – виїзду №4 на напрямку н.п. Дебальцеве – н.п. Попасна.

На жаль, не обійшлося і без втрат серед персоналу, який виконував в той час бойове завдання. У бою загинув В’ячеслав Анатолійович Семенов, уродженець м. Жмеринка. Після повернення зі Сходу країни та по сьогоднішній день персонал оперативно – бойової прикордонної комендатури «Могилів – Подільський – 1» виконує завдання з посилення охорони державного кордону на ділянці відповідальності Могилів – Подільського та Подільського прикордонних загонів, на межі з невизнаною територією Придністров’я та проходить підготовку з покращення фахових знань та практичних навичок в пункті постійної дислокації на базі Могилів – Подільського прикордонного загону.

Валерій Коровій оглянув бойову техніку та познайомився із умовами організації побуту прикордонників.

Далі очільник регіону ознайомився з ходом реконструкції відділення прикордонної служби «Грабарівка» і пункту пропуску  Грабарівка — Окниця на кордоні з Молдовою.

«Саме тут безпосередньо буде здійснюватись охорона державного кордону,- зазначив голова ОДА.- 50 військових нестимуть службу, та ще й цивільні жителі будуть задіяні в обслуговуванні відділення. На цей об’єкт з обласного бюджету виділено майже 950 тисяч гривень. Це принципове рішення, ми дуже добре пам’ятаємо 2014 рік і те, як важко було працювати з місцевим населенням: ми повинні були гарантувати їм безпеку, але це було непросто зробити, і морально-психологічна ситуація тут була непроста. У зв’язку з  цим був розроблений комплекс заходів із покращення інженерної інфраструктури:  виритий протитанковий рів протяжністю більш як 30 км. І це вже є третій прикордонний пункт, який ми вводимо протягом останніх трьох років. Для мене, як для голови облдержадміністрації, дуже важливо забезпечити систему координації правоохоронних органів, в т. ч. Державної прикордонної служби , щоб гарантувати безпеку громадян, які проживають в Піщанському районі, особливо – в прикордонній зоні»,- підкреслив Валерій Коровій.