Голова Верховної Ради України Андрій Парубій виступив у рамках ХІІІ наради керівників закордонних дипломатичних установ України (м.Київ, 28 серпня 2018 р.).

Під час виступу А.Парубій нагадав, що 100 років тому Україна втратила незалежність з трьох причин: відсутності єдності, слабкості армії, відсутності міжнародної підтримки. «Не донесли світу потреби існування української держави», - сказав він і нагадав, що під час Паризької мирної конференції (18 січня 1919 – 21 січня 1920) не було узгодженості у діях двох українських делегацій. За його словами, непоінформованість міжнародної спільноти і відсутність підтримки призвели до поразки і втрати державності.

Цього разу серед ключових завдань української дипломатії, зазначив політик, - це донести світу важливість боротьби України і важливість української державності. А.Парубій подякував кожному з представників дипломатичного корпусу за те, що вони на своєму місці доносять засобами дипломатії цю інформацію в країнах перебування. «Під час Майдану я наполягав на створенні антипутінської коаліції, і саме завдяки вам весь цивілізований світ об’єднався на підтримку незалежності України», - сказав він і підкреслив, що «весь цивілізований світ сприймає продовження санкцій як обов’язкову норму». «Санкції продовжено, і за тим стоїть кропітка щоденна робота дипломатії, яка проявила себе на рівні з українськими воїнами, які на сході України захищають незалежність», - наголосив він і додав, що «військовий і дипломатичний фронти – це два фронти відстоювання української державності».

Підкреслюючи важливість отримання летальної зброї, А. Парубій зазначив, що це є результатом роботи і дипломатів: «Ключовий напрям для України - євроатлантичний. І власне в тому напрямку вам доводиться найбільше працювати, але ми маємо дуже вагомі і значні результати. Джавеліни – це не просто тип озброєння, це символ підтримки України».

Голова Верховної Ради наголосив, що зовнішньополітичні відносини мають будуватися на інтересах Української держави. У цьому контексті він зазначив, що необхідно правильно розставляти акценти – свідченням цього є лист, підписаний країнами проти здійснення проекту Північний потік-2.  «Це елемент глобальної агресії в економічній і політичній сфері. Я мав розмову з конгресменами США з приводу підготовки рішень про санкції проти компаній, які долучені до побудови цього проекту», - розповів він і висловив упевненість, що в усіх країнах, особливо дотичних до цього проекту, необхідно об’єднати і скоординувати зусилля, аби зупинити Північний потік-2.

На переконання А.Парубія, вся парламентська дипломатія має діяти у цьому напрямі: «На сьогодні це має бути наша спільна відповідь - і України, і нашого регіону, і усього вільного світу - проти однієї з дуже агресивних спроб Путіна побудувати механізм політичного і енергетичного впливу як на Європу, так і на весь Євроатлантичний простір».

Голова Парламенту наголосив, що «вкрай важливо знаходити ключові точки дотику для того, аби у резолюціях, які приймає Верховна Рада України, у наших законах, у наших рішеннях орієнтуватись на ті потреби, які відчувають посли у своїх країнах». «Нам дуже важлива комунікація між собою для вироблення спільної державної стратегії, особливо у виборчий рік, коли політичні емоції будуть розносити певні політичні сили на виборчі перегони, а не на думку про головне – про державу», - підкреслив він.

А.Парубій упевнений, що українські дипломати, як український дипломатичний фронт, будуть на передовій зміцнення та утвердження українського інтересу і Української держави. «Впевнений, що ми змогли пройти найважчі роки нашої історії, найбільші випробування, які лягали на нас. Я впевнений, що ми і надалі плече до плеча зможемо утверджувати Українську державу», - підкреслив Голова Верховної Ради.