Президент Петро Порошенко наголошує, що децентралізація є однією з найрезультативніших реформ з тих, що були проведені в країні останнім часом. «Децентралізація – це є моє дітище, і я наполегливо працюватиму над цим проектом рівно стільки, скільки мені відміряє бути при владі український народ»,  - сказав Президент під час виступу на XIV Українському муніципальному форумі.

Глава держави висловив переконання, що ця реформа має бути предметом спільної роботи.  «Поки я Президент, ревізії цього курсу не допущу. Тому, що децентралізація відповідає інтересам громад, їхніх мешканців, і всіх громадян України. І Україна стає сильнішою, коли стають сильнішими громади, коли ні в кого не підніметься голос пропонувати нам сепаратизм та федералізацію», - додав він.

«Час показав, що ми не помилилися в своїх розрахунках. Курс виявився абсолютно правильним, а децентралізація виявилася результативною», - констатував Глава держави.

Петро Порошенко нагадав, що курс на децентралізацію він проголошував ще у своїй передвиборчій програмі і розпочав його втілення одразу після виборів. Він назвав надзвичайно важливим, що зазначений напрямок був підтриманий Урядом України, Верховною Радою та отримав потужну підтримку органів місцевого самоврядування.

Завдяки цьому та підтримці міжнародних партнерів в Україні вдалося «зробити максимум можливого для того, щоб імплементувати кращий іноземний досвід від Польщі і Німеччини, до Норвегії в реалізації проекту децентралізації».

«Об’єднаними зусиллями ми за ці чотири роки зробили реальне місцеве самоврядування, муніципальну владу як один із надзвичайно важливих суб’єктів владного права в Україні», - наголосив Президент.

Говорячи про успішність та результати реформи, Глава держави підкреслив, що в першу чергу децентралізація наблизила владу до людей. По-друге, вона сприяє вирішенню в найкращий спосіб багатьох інфраструктурних і соціальних проблем. «І від того наша країна стає набагато сильнішою. Навіщо їздити і питати у Києва де будувати лікарню, дитсадок і що в першу чергу? Яким є пріоритет місцевої влади? І ця сила країни особливо важлива на тлі боротьби з російською агресією», - сказав Петро Порошенко.

Третій, надзвичайно важливий момент – децентралізація відповідає євроінтеграційним планам України, «бо наша децентралізація повністю синхронізована з європейською хартією місцевого самоврядування».

Та найголовніше – децентралізація є ефективною частиною антикорупційної стратегії держави, наголосив Президент. «Вона зменшує вплив держави, точніше – уповноважених нею осіб, на розподіл грошових ресурсів, демонополізує, розосереджує фінансову владу», - констатував він, адже зміни до податкового, бюджетного законодавства забезпечили основу ефективної фіскальної політики децентралізації. Все це значно посилило матеріально-фінансову спроможність місцевого самоврядування і сприяло суттєвому збільшенню надходжень до загального фонду місцевих бюджетів, підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави нагадав, що цей курс формувався в надзвичайно складних умовах, коли Україна в той час щойно дала відсіч спробам РФ влаштувати штучну федералізацію і Москва вдалася до збройної агресії проти нас. Коли наша держава мала працювати над створенням нової української армії, що потребувало значних коштів.

Не менший спротив децентралізації, за словами Президента, чинило і численне чиновництво центральних органів виконавчої влади, оскільки боялися втратити фінансові потоки, якими увесь час, всі 26 років нашої незалежності, постійно живилися. «Ви це знаєте як ніхто. І ніхто і мріяти не міг, щоб зникли черги з «ходаків», які мали випрошувати кожну гривню на вирішення найгостріших питань області, міста чи району», - зазначив Петро Порошенко.

Нині ж представники громад на місцях, місцева влада констатують кардинальну зміну ситуації завдяки проведеній реформі, підкреслив Глава держави. «Нещодавно я зустрівся з мером одного обласного центра-мільйонника і при представниках місцевого самоврядування я запитав – ви за три роки, що головуєте, хоч раз гроші до Києва возили? Возили, щоб отримати кошти на розвиток міста? Була абсолютно чітка відповідь – ні. Цього більше немає. До мене ніхто не лізе, до мене ніхто не дзвонить, ніхто не нав’язує виконавців тендерів, ніхто не ставить будь-яких вимог про виділення фінансування, ніхто не «викручує руки». Якщо мене спитати що таке децентралізація – так ось саме це. Ваша відповідальність, ваші повноваження, ваші права», - сказав Президент.

«Отже, недарма чотири роки тому і я, як Президент, і все політичне керівництво країни започаткувало децентралізацію, яка в решті-решт стала ключовою і найрезультативнішою реформою, або однією з найрезультативніших разом з безвізом, Угодою про асоціацію, реформуванням сектору оборони і безпеки. Децентралізація за визначенням, в тому числі і всього світу, стала однією з найефективніших реформ в державі», - резюмував Петро Порошенко.