Україна є важливим напрямком інвестицій для Європейського банку реконструкції та розвитку і потужним майданчиком реалізації великих проектів спільно з міжнародними партнерами. Про це сказав Перший віце-президент ЄБРР Юрген Рігтерінк під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Зустріч відбулася в рамках візиту Юргена Рігтерінка в Київ.

«Я на посаді Першого віце-президента ЄБРР всього 9 тижнів. І той факт, що зараз я з візитом в Україні, говорить про важливість Вашої країни в нашому портфелі проектів. Для нас Україна – це не тільки напрямок інвестицій, а й важливий майданчик співпраці по цілій низці проектів, який реалізуємо спільно з іншими міжнародними партнерами», - зазначив Юрген Рігтерінк.

«Наші відносини мають потенціал до збільшення, - сказав Володимир Гройсман. - Банк є одним з найбільших інвесторів в економіку України. І зараз ми говоримо про посилення взаємодії і підвищення її ефективності».

Перший віце-президент ЄБРР нагадав, що зараз Банк опрацьовує п’ятирічний план роботи в Україні, який передбачає у тому числі збільшення фінансування і поглиблену співпрацю по конкретних напрямках – передусім щодо роботи державних банків і розвитку енергосектору.

«У нас великий пакет пропозицій, тож нам дуже важливі такі особисті контакти на рівні керівництва Уряду, коли можна обговорити конкретні проекти», - сказав Перший віце-президент ЄБРР.

Глава Уряду проінформував співрозмовника про хід реформ та пріоритети на поточний рік. Серед них – збереження тенденцій зростання економіки, яка за підсумками 1 кварталу показала +3,1%, старт приватизаційних процесів, у тому числі в сегменті малої приватизації через систему ProZorro, продовження дерегуляції, реалізація інфраструктурних проектів, розвиток інновацій. Так само в центрі уваги вже започатковані зміни в системі освіти, охорони здоров’я, пенсійній сфері, державному управлінні, антикорупційній політиці.

Окремо Володимир Гройсман торкнувся питання подальшої трансформації в енергетиці, в частині збільшення власного газовидобутку та реструктуризації НАК «Нафтогаз України» і повідомив про відновлення роботи Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. За словами Прем’єр-міністра, Уряд також зацікавлений у подальшій співпраці з ЄБРР щодо модернізації ГТС, а також у залученні коштів для збільшення видобутку природного газу та розвитку «зеленої» енергетики.

«Ми зараз знаходимося в тій точці, з якої економіка буде зростати, а інвестиції збільшуватися. Я це відчуваю і бачу. І це той сценарій, на який я запрограмований. Ситуація в цілому стабілізується. І це дуже добрий сигнал. Навіть попри той факт, що ми входимо в електоральний період, Уряд готовий забезпечити поступальний рух вперед», - запевнив Глава Уряду.

Довідково

Загальна сума інвестицій ЄБРР в Україну становить 12,2 млрд євро в рамках 400 проектів. У період з 2012 по 2015 рр. обсяги щорічних інвестицій в Україну становили близько 1 млрд євро. В 2016 р. обсяги фінансово-кредитної підтримки з боку ЄБРР були зменшені до 600 млн євро. В 2017 р. співпраця Банку з Україною відновилася до рівня в 800 млн євро. Радою директорів ЄБРР було схвалено два великих проекти щодо України, а в грудні 2017 р. було підписано відповідні угоди: надання кредиту ПАТ “Укрзалізниця” для оновлення рухомого складу парку компанії та кредит Харківському муніципалітету для розбудови місцевої мережі метро. В березні поточного року ЄБРР виділив кошти на будівництво трьох сонячних електростанцій у Вінницькій обл.