Кабінет Міністрів України в березні прийняв рішення монетизувати пільги на проїзд усіма видами громадського транспорту, зокрема, на міських, приміських та міжміських маршрутах. Компенсація передбачена з 1 липня. Однак, це не означає, що відразу в перший день місяця з усіх пільговиків, які досі користувалися безоплатним проїздом у маршрутках та автобусах, вимагатимуть гроші.

Право вибору - переходити на нову систему компенсацій пільгового проїзду чи залишатися на старій - надали місцевим радам, простіше кажучи, це мають вирішувати самі міста, об’єднані територіальні громади, селища та села. На сьогодні у Вінницькій області немає жодного рішення про монетизацію. 

Чим ближче 1 липня, тим більше маніпуляцій навколо теми монетизації, люди відмовляються сприймати новацію, навіть «не давши їй шансу» проявити себе. Система компенсацій дасть позитивний результат - потрібен час. Та вже сьогодні обласна влада прийняла вольове рішення.

За словами голови облдержадміністрації Валерія Коровія, незважаючи на монетизацію пільг, на Вінниччині учасники АТО, а також діти із багатодітних родин та інваліди війни й надалі зможуть їздити в обласних автобусах безкоштовно.

«Це принципова позиція для нас. Тому мною, як головою обласної державної адміністрації, було внесено зміни до порядку компенсаційних виплат на міжміські перевезення, відповідно до яких до кінця 2018 року на внутрішньообласних маршрутах зберігається стара система компенсації перевізникам. Проїзд в автобусах залишається для учасників бойових дій, а також дітей з багатодітних сімей, інвалідів війни -  безоплатним», - каже Валерій Коровій.

Принцип монетизації голова облдержадміністрації підтримує. За його словами,  люди, яким передбачено пільги, отримавши на руки готівку, самі визначатимуть,  як краще її використати. Завдяки монетизації кожен із числа пільгових категорій матиме рівні можливості. Однак, поки потрібно зробити виняток, в тому числі для військових, які жертвуючи собою, своїм здоров’ям, захищають Україну на Сході, стримують ворога, не дають агресору піти далі. 

«Звичайно, сума компенсації невелика, тим більше, якщо мова йде про внутрішньообласні маршрути. Я розумію, що в сучасних реаліях, при цінах на пальне і нинішній вартості квитків, її не вистачить нашим військовим, яким не раз і не два на місяць, наприклад, потрібно добратися з Ямполя до Вінниці на лікування у військовий шпиталь. Тому ми прийняли вольове рішення, віднайшли фінансовий ресурс і продовжили дію старої системи пільгового проїзду для них.

За перевезення саме цих трьох пільгових категорій населення на міжміських маршрутах, перевізникам компенсуватимемо витрати за рахунок обласного бюджету. Адже завдання влади і моє, як голови облдержадміністрації - дбати про наших людей. Хлопці-військові мають на реальних прикладах відчувати нашу підтримку. Для цього я завжди шукатиму можливість», - зазначив Валерій Коровій.

Нагадаємо, сума компенсації за пільговий проїзд не є єдиною і фіксованою для всієї країни. Уряд затвердив основний принцип розрахунків на місяць: середня вартість проїзду множиться не менше ніж на 30 поїздок. Однак, влада на місцях може збільшувати цей ліміт.

Тож аби не допустити непорозуміння з боку ветеранів та громадськості, оскільки ініціатива Уряду дійсно прогресивна, вона покликана навести лад у пільгових перевезеннях, голова облдержадміністрації рекомендував усім органам місцевого самоврядування Вінниччини, у разі прийняття рішення про надання пільг у готівковій формі за проїзд - збільшувати кількість поїздок та розмір суми щомісячної готівкової виплати для пільговиків.

«Я буду вдячний владі на місцях, кожному голові та депутату, які приймуть такі рішення. Тим більше, що завдяки децентралізації, місцеві бюджети дозволяють їм це зробити. На обласний бюджет ми забрали найбільш дороговартісний проїзд – міжміський. Адже захист наших вінничан – це першочерговий пріоритет влади», - наголосив Валерій Коровій.

Коментарі голови ОДА Валерія Коровія для сайту  «NaПарижі»

http://naparise.com/posts/valerii-korovii-na-vinnychchyni-uchasnykam-ato-zalyshyly-bezkoshtovnyi-proizd-v-avtobusakh-na-mizhmiskykh-marshrutakh