Сьогодні,12 червня, у м. Ямполі відбулася семінар-нарада «Перспективи створення ОТГ в Ямпільському районі» за участю першого заступника голови облдержадміністрації Андрія Гижка, депутата обласної ради, директора Департаменту фінансів ОДА Миколи Копачевського, директора Вінницького центру розвитку місцевого самоврядування Олега Левченка, заступника директора Департаменту фінансів Вінницької облдержадміністрації Олександра Горби. 

На нараду були запрошені керівники райдержадміністрації та районної ради, міський, сільські голови, начальники управлінь, відділів, служб РДА, депутати районної, міської та сільських рад. 

Відкрив нараду голова Ямпільської РДА Михайло Вдовцов, який представив гостей, наголосив на актуальності питання проведення децентралізації в районі та запросив присутніх до відвертої розмови. 

Виступаючи перед присутніми, Андрій Гижко висловив своє бачення щодо питання порядку денного:

«Слово «децентралізація», я розшифровую так: «де центр прийняття рішень». Ключове завдання не просто об’єднати територіальні громади, а передати на місця повноваження і фінансовий ресурс. Я хотів би, щоб певні міфи були розвіяні, адже основна ідея децентралізації – зробити громаду повноцінною та самодостатньою, щоб на місцях самостійно приймали рішення, куди виділяти кошти, як розпоряджатися майном і землею,  лише тоді жителі громад будуть повноцінними господарями. Потрібно донести  до людей, що не стоїть питання про закриття шкіл, амбулаторій. Питання в тому, скільки дітей ми там вчимо, кого там лікуємо. Демографічна ситуація з року в рік гіршає, єдиний район, де є позитивна динаміка народжень - Шаргородський.  Якщо в 1991році на Вінниччині проживало 1 мільйон 938 тисяч жителів, то сьогодні - 1 мільйон 560 тисяч. Ми маємо забезпечити якісну освіту, наблизити послуги до людей. Громада спільно буде приймати рішення, де буде опорна школа, які ЗОШ можуть повноцінно існувати. Тобто, повноваження будуть передані на місця,а відтак зросте фінансовий ресурс ОТГ», - зазначив Андрій Гижко.

Посадовець наголосив, що  найефективнішим для Ямпільського району є об’єднання в одну ОТГ – Ямпільську.

Андрій Гижко висловив вдячність ямпільчанам за те, що довірили йому представляти інтереси  Ямпільського району в госпітальній раді, наголосивши, що, оглянувши Ямпільську  центральну районну лікарню, отримав тільки позитивні враження, адже там відбувається багато позитивних змін в плані ремонтів та покращання матеріально-технічної бази. Як і в інших районах, є проблема із кадровим забезпеченням медичної галузі, і для вирішення її потрібна програма місцевих стимулів. Приємно, що районна рада таку програму прийняла.

« Я дякую вам за лапароскопічну стійку, яку ви придбали в минулому році, і яка нині до послуг пацієнтів кількох районів. Залучення коштів в медицину - веління часу», - наголосив Андрій Петрович. 

Про стан реалізації реформи децентралізації у Вінницькій області поінформував директор Вінницького центру розвитку місцевого самоврядування Олег Левченко, який навів факти позитивного досвіду господарювання об’єднаних територіальних громад, зокрема, Студенецької, Дунаєвецької, Іллінецької ОТГ, та ін. Він зупинився на перевагах децентралізації,  наголосив, на тому, що зволікання з об’єднанням - це втрата коштів, які могли б бути залучені на розвиток громад.  В області вже 103 громади об’єдналися в 35 ОТГ. 

Перспективи потенційної Ямпільської ОТГ, її фінансової спроможності озвучив директор Департаменту фінансів Вінницької ОДА, депутат обласної ради Микола Копачевський. Він висловив свою позицію щодо децентралізації, наголосивши на її перевагах, в тому числі, на можливостях розвитку інфраструктури, збільшення робочих місць, фінансового ресурсу.

В ході обговорення виступили окремі сільські голови та депутати районної ради.