Голова Верховної Ради Андрій Парубій провів зустріч з Його Світлістю Спадкоємним Принцем Князівства Ліхтенштейн Алоїзом, який вперше перебуває з офіційним візитом в Україні.

Під час зустрічі А.Парубій поінформував високого гостя про хід реформ в Україні в умовах російської агресії та зосередив увагу на неприйнятності позиції окремих країн щодо повернення російської делегації до ПАРЄ. «Порушення міжнародних прав і агресія є причиною конфліктів сьогодні. Україна як ніхто зацікавлена у припиненні агресії і війни Росії проти українців. У цьому дуже важлива роль міжнародних організацій. На жаль, Російська Федерація відверто ігнорує рішення міжнародних організацій, у тому числі і ПАРЄ, - жодний пункт не був виконаний. Поновлення у ПАРЄ російських делегацій буде порушенням ключових цінностей парламентських асамблей. Тільки міжнародний тиск європейських країн змусить РФ піти з України і дотримуватись міжнародних правил», - наголосив він.

За словами Голови Парламенту, «Російська Федерація складає загрозу не лише для України, а й для усього вільного світу, бо Путін порушив головні принципи безпеки, які були встановлені після другої світової війни». «Наші воїни на передовій захищають не лише Україну, а й усю Європу і весь вільний світ. І тому дуже важлива солідарність усіх країн, у першу чергу Європи», - сказав він та подякував за надання гуманітарної допомоги у непростий час та тверду позицію Князівства Ліхтенштейн у неприйнятті агресії і анексії території України Російською Федерацією та.

А.Парубій на початку зустрічі висловив сподівання, що знайомство з українськими людьми та країною залишать гарні враження, особливо враховуючи те, що у найважчі роки державності Україні доводиться відбивати як мілітарну, так і економічну та інформаційну агресію, і проводити важливі реформи у всіх сферах. «У парламенті відбувається великий етап фундаментальних реформ», - повідомив він і зазначив, що наразі відбувається завершальний етап створення Антикорупційного суду. За словами Голови Українського парламенту, ключовий напрямок України - це євроінтеграція і шлях до ЄС.

Своєю чергою, Спадкоємний Принц Алоїз зазначив, що Князівство Ліхтенштейн буде підтримувати Україну у її співпраці з міжнародними організаціями, зокрема, ООН та ОБСЄ, і робитиме все можливе для якнайшвидшого пошуку шляхів мирного врегулювання конфлікту на Сході України. «Ми будемо підтримувати взаємодію на міжнародному і двосторонньому рівні щодо співпраці з ООН та ОБСЄ, зокрема, у відстоюванні принципів міжнародного права. Маленькі країни можуть мати більш переконливу роль у впливі на розв’язання проблем», - сказав Принц Алоїз, висловивши занепокоєння щодо ситуації на Донбасі, а також сподівання на швидке врегулювання конфлікту.

Незважаючи на невеликий розмір держави Ліхтенштейн, зазначив Принц Алоїз, вони готові надати необхідну гуманітарну допомогу та допомогу у процесі проведення реформ, адаптування українського законодавства до європейських норм і зробити все, що в їхніх силах. «Між нашими країнами багато зв’язків на культурному, мистецькому рівні, у сфері розвитку вільної торгівлі існує багато проектів. Ми готові розглянути можливості укладання угоди щодо уникнення подвійного оподаткування», - сказав він і додав, що підтримують Будинок сімейного типу на Львівщині. За його словами, Князівство Ліхтенштейн обговорює напрямки, як активізувати співпрацю і сприяти бізнесу та інвестиціям, зміцнювати культурні стосунки.

Принц Алоїз висловився за ухвалення кодексу поведінки на міжнародній арені, згідно з яким би злочини, такі як масове вбивство чи агресія проти країни засуджувались міжнародним кримінальним судом. «Впровадження цього кодексу поведінки підтримують багато країн, необхідно ухвалення кримінального міжнародного суду. Такі стандарти покладуть край міжнародній злочинності і будуть діяти як стримуючий фактор», - підкреслив він.

Голова Верховної Ради, наголошуючи на необхідності подальшої активізації міжпарламентських контактів та наявності економічного потенціалу у співпраці обох країн, запросив Голову Парламенту Князівства Ліхтенштейн відвідати Україну з офіційним візитом. «Це було б новим кроком у наших відносинах», - сказав він, відзначивши виключну важливість Ліхтенштейну у міжнародних організаціях.