На цьому сьогодні, 31 травня, наголосив перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко,  вітаючи учасників обласного форуму «Впровадження нових механізмів запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі», який відбувся у Вінниці в приміщенні готелю «Франція».

У форумі взяли участь народний депутат України Ірина Луценко,  заступник міністра соціальної політки України Наталія Федорович, заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк, заступник вінницького міського голови  Галина Якубович, заступник представника Фонду народонаселення ООН в Україні Павло Замостьян, директор Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Наталія Заболотна, голови районних державних адміністрацій, міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад, спеціалісти, відповідальні за запобігання та протидію домашньому насильству та насильству за ознакою статі у райдержадміністраціях та виконавчих комітетах міст обласного значення, офіцери поліції з кожного району області, громадські організації. Загалом, до заходу долучилися понад 200 учасників.

У вітальному слові  Андрій Гижко зазначив, що на Вінниччині діє Обласна комплексна програма підтримки сім’ї, запобігання домашньому насильству, забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків та попередження торгівлі людьми на період 2021 року.

«Ми хочемо побудувати цілу систему протидії насильству, яка буде передбачати психологічну та соціальну реабілітацію, правову допомогу, а також заходи щодо запобігання і протидії таким ганебним явищам. Перед початком цього форуму ми відкрили обласний заклад для тимчасового перебування осіб, які постраждали від домашнього насильства. Ми будемо прагнути до створення таких центрів у кожному районі Вінницької області. В рамках цього форуму, ми з вами маємо працювати над запровадженням ефективних механізмів взаємодії між суб’єктами, відповідальними за запобігання та протидію домашньому насильству. Всі ми зможемо поділитися своїм досвідом, запропонувати і обговорити запровадження найновіших механізмів боротьби з домашнім насильством, що дасть новий поштовх у роботі всіх зацікавлених сторін від обласного рівня до місцевого», – підкреслив  перший заступник голови ОДА.

В ході роботи  форуму було обговорено низку важливих питань. Народний депутат України Ірина Луценко озвучила бачення стратегії України щодо запобігання та протидії насильству за ознакою статі, наголосивши, що сам факт проведення  такого форуму показує: проблема сімейного насильства не залишається за зачиненими дверима, вона стає проблемою держави, адже саме з сім’ї починається наше суспільство. «Перед місцевими органами управління, самоврядування, поліції стоїть завдання – навчитися співпрацювати, діяти злагоджено в рамках тих законів, які були прийняті у грудні 2018 року та змін у Кримінальному кодексі України, де сімейне насильство визнано кримінальним злочином. Суспільство має виробити нульову толерантність до фактів домашнього насильства, оскільки статистика останніх п’яти років говорить про зростаючу динаміку цього явища: приблизно від 120 до 165 тисяч жінок страждають від домашнього насильства. Існує статистика звернень людей старшого покоління, інвалідів, а також щороку близько 3 млн. дітей страждають  в результаті домашнього насильства,  або є його спостерігачами»,- зазначила Ірина Луценко.

 Заступник міністра соціальної політки України Наталія Федорович довела до відома присутніх ключові положення нового законодавства у цій сфері, зокрема Закону України  «Про запобігання та протидію домашньому насильству», спрямованого на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства.

Досить цікавим був виступ Павла Замостьяна, заступника представника Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні щодо міжнародних підходів до забезпечення комплексного реагування на насильство за ознакою статі. Саме до найвищих стандартів роботи у відповідній сфері спрямовується робота Вінницької обласної державної адміністрації в партнерстві з обласною Радою.

Директор Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Наталя Заболотна узагальнила роботу із протидії насильству на Вінниччині та озвучила  тенденції на найближчий період. Крім того, вона вказала на посилення в області співпраці всіх суб’єктів, відповідальних за запобігання та протидію домашньому насильству та насильству за ознакою статі.

З досить невтішною статистикою ознайомив присутніх заступник начальника відділу дільничих офіцерів поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Віталій Шведа.  За його словами, у першому кварталі 2018 року зафіксовано 3272 звернення щодо домашнього насильства.

Про нові форми роботи, такі як мобільні бригади соціально-психологічної допомоги, розповіла учасникам директор Вінницького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олена Стоялова. Такий вид роботи став наслідком співпраці області з Міністерством соціальної політики України в реалізації масштабного проекту  Фонду народонаселення ООН в Україні «Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні».

У межах форуму для представників засобів масової інформації відбувся прес-брифінг за участю основних спікерів заходу.

Обласний форум «Впровадження нових механізмів запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі» покликаний стати новим імпульсом до посилення роботи у Вінницькій області в сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі.