У зв’язку з початком оздоровчої кампанії, 23 травня  під головуванням першого заступника голови ОДА Андрія Гижка відбулась розширена нарада з питань організації оздоровлення та відпочинку  дітей влітку 2018 року.

У засіданні взяли  участь представники профільних  структурних підрозділів облдержадміністрації, керівники територіальних органів, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади,  які причетні до оздоровлення та відпочинку дітей, а також заступники голів РДА, які курують питання соціальної сфери, начальники  відділів освіти  міськвиконкомів та  райдержадміністрацій, спеціалісти  Головного управління Держпродспоживслужби  у  Вінницькій області, керівники стаціонарних закладів оздоровлення, представники ДУ «Вінницькій обласний лабораторний центр МОЗ України».

Звертаючись до присутніх Андрій Гижко зазначив: «Розпочинається літньо-оздоровча кампанія. І дуже важливо,  щоб ми забезпечили, саме головне, оздоровлення дітей. За останні роки в державі спостерігаються негативні приклади в організації літньої кампанії, починаючи від забезпечення санітарно-гігієнічних умов і закінчуючи дотриманням всіх вимог протипожежної безпеки. І тому сьогодні ми проводимо комплексну нараду, у якій беруть участь представників усіх спектрів, залучених до організації літньо-оздоровчої  кампанії».

Інформуючи про підготовку до організації літньої кампанії в області перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан зазначив, що відповідно до розпорядження голови ОДА,  створено обласний оперативний штаб з координації  оздоровчої  кампанії 2018року, засідання якого проводитиметься у літній період неменше трьох разів, де обговорюватимуться актуальні питання   літнього оздоровлення. На засідання будуть запрошені представники усіх відповідних структур, які забезпечують оздоровлення і відпочинок дітей.

Відповідно порядку денного, головний спеціаліст відділу санепіднагляду та організації розслідування спалахів Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області  Ольга Хутченко надала  детальну інформацію про підсумки роботи літнього оздоровлення  дітей у 2017р.  та основні  вимоги до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку з питань санітарного законодавства у 2018 р. У своєму виступі звернули увагу на те, що за результатами щорічних оглядів,  з року в рік зменшується кількість дітей, визнаних здоровими, спостерігається тенденція зростання захворюваності серед дітей та учнівської молоді. Тому організація та проведення літньої оздоровчої кампанії на належному рівні повинно стати обов’язковою складовою частиною всієї профілактичної та оздоровчої роботи, спрямованої на розвиток ресурсів здоров’я, створення умов для формування, збереження та зміцнення здоров’я та підростаючого покоління.

Також були заслухані доповіді Тетяни Бондаренко - начальника  відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації щодо організація медичного забезпечення  оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2018р; Олега Сторожука - заступника начальника ГУ ДСНС України у Вінницькій області  про забезпечення пожежної та техногенної безпеки в закладах оздоровлення та відпочинку; Олександра Мельника – завідувача відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб  ДУ «Вінницькій обласний лабораторний центр МОЗ України» про санепідситуацію на території області та результати моніторингових спостережень за закладами відпочинку та оздоровлення. Основні проблеми при організації оздоровлення влітку 2017 року  та організація медико-санітарного забезпечення оздоровлення влітку 2018 р озвучила  Ірина Односталко - начальник Вінницького міського  управління Головного управління  Держпродспоживслужби  у Вінницькій області. Про проблемні питання в роботі  стаціонарного закладу оздоровлення  висловився  директор ТОВ «Дитячий  оздоровчий     заклад «Подільський Артек» Петро Мазур.

Підводячи підсумки наради Андрій Гижко наголосив: «В організації літнього відпочинку та оздоровлення дітей, заходи безпеки повинні бути на першому місці. Тому до 1 червня повинні бути  комісійно обстежені, із залученням широкого спектру  відповідних фахівців, всі табори: і пришкільні, і стаціонарні. Адже це здоров’я і безпека дітей. У районах оперативні штабі повинні функціонувати весь оздоровчий період і перевіряти кожну табірну зміну. За 5 днів до початку зміни повинні бути завершені усі перевірки. Я переконаний, що завдяки особистій відповідальності кожного з вас, ми забезпечено на належному рівні відпочинок та оздоровлення дітей у цьому році».