Шановна кримськотатарська громадо!

Шановні співвітчизники!

Щороку 18 травня ми згадуємо жахливу подію, яка стала трагедією для усіх кримських татар – річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року. Майже двісті тисяч осіб було депортовано з Криму за наказом Сталіна, близько восьми тисяч загинуло під час перевезення. Ще десятки тисяч кримських татар померли у вигнанні через нелюдські умови життя протягом кількох років після депортації. Вигнані з власної землі і примусово оселені на чужині, кримські татари протягом десятиліть не мали права повернутися додому.  Дії радянської влади проти кримських татар слугують яскравим прикладом усієї радянської політики по відношенню до корінних народів.

Сьогодні українці і кримські татари знову розділяють спільну долю, відчуваючи на собі результати «братньої любові» сусіднього народу. Тисячі українців убито на Сході, мільйони були змушені покинути свої домівки, рятуючись від ворожої агресії. Тисячі кримських татар знову були змушені залишити власну землю, рятуючись від переслідувань окупаційного режиму. І ми, як ніколи раніше, знаємо, що лише разом ми можемо вистояти у цій боротьбі. І лише разом ми переможемо. Українці та кримські татари мають спільну історію, спільне сьогодення і спільне велике майбутнє на материковій Україні та у звільненому від окупантів Криму.

Закликаю всіх громадян вшанувати пам’ять загиблих під час депортації кримських татар хвилиною мовчання та запалити в своїх оселях свічку пам’яті.

З повагою

 

Прем’єр-міністр України                                Володимир ГРОЙСМАН