Президент Петро Порошенко під час церемонії закриття Національних змагань «Ігри Нескорених 2018 року» підписав Указ «Про підтримку розвитку системи спортивної реабілітації учасників бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції, у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях».

«Хочу повідомити ще одну важливу новину - я без жодних коливань підтримав ініціативу Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників АТО Вадима Свириденка щодо необхідності створення якісних умов спортивної реабілітації воїнів АТО», - наголосив Петро Порошенко.

«Ми запускаємо нову систему державної політики реабілітації українських воїнів», - підкреслив Глава держави. 

Президент нагадав, що у 2014 році у Міністерства оброни не було жодного санаторія для лікування та реабілітації військовослужбовців. «Все було розграбовано, розтягнуто і продано. А точніше не продано, а просто вкрадено», - додав він.

Президент зазначив, що на сьогоднішній день за його пропозицією Національний банк України передав до Міноборони санаторій в Одеській області на морському узбережжі. Крім того, є домовленість, що ще одне відомство передасть Міністерству оборони санаторій на 120 місць. «І багато інших центрів реабілітації будуть демонструвати ті пріоритети, які зараз є в українського суспільства, українського народу і українського Президента», - зазначив Петро Порошенко. 

Він наголосив, що на виконання цього Указу обласні державні адміністрації мають розробити і затвердити заходи, спрямовані на розвиток спортивної реабілітації. Зокрема, йдеться про забезпечення доступності занять спортом для осіб з інвалідністю, про розширення мережі спортивних залів, надання протезів та ортезів для занять спорту.

«Йдеться і про залучення учасників бойових дій до спортивних змагань та інших заходів. Окремо наголошую - до участі у змаганнях за участю наших партнерів з країн НАТО, у міжнародних змаганнях», - сказав Президент, додавши, що це є одним із пріоритетів під час його міжнародних візитів.

«Ми розуміємо, наскільки зараз непросто забезпечити інклюзивність спортивної реабілітації в Україні. Тобто створити такі умови, за яких кожен поранений військовослужбовець мав би можливість безкоштовно займатись спортом під наглядом лікарів та тренерів, і зрештою мати мрію і щоб ця мрія здійснилася для того, щоб взяти участь, представляючи Україну у «Іграх Нескорених», - підкреслив Президент. Він також не виключив можливості у майбутньому проведення таких змагань і в Україні.

«Тренування на місцях, поїздки на тестування та змагання, медичне забезпечення потребують мобілізації зусиль усіх органів виконавчої влади, органів місцевої влади, українського Парламенту, українського Уряду», - зазначив Глава держави.

Президент підкреслив: «У подальшому виконання цього важливого завдання повинен очолити єдиний державний орган. Я наголошую, що цей орган повинен мати назву Міністерство у справах ветеранів України. Створення цього міністерства - це ще одне першочергове завдання, яке ми маємо виконати».

В свою чергу, Вадим Свириденко подякував за підписаний Указ. «Він нам дійсно потрібний. Сьогодні тут сидять бійці, які ще вчора пліч-о-пліч боронили нашу Україну. Вони всі отримали поранення. Але сьогодні вони готові знову стати під прапор України і захищати її честь на спортивних майданчиках», - наголосив він. За його словами, цей документ важливий для створення нових умов для тренування і змагань військових, а також для створення нової системи реабілітації через спорт.