Щорічно 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом.
Цього дня об'єднуються для демонстрації підтримки людям, що живуть з ВІЛ, та згадують тих, хто помер від пов'язаних зі СНІДом захворювань.
За даними ЮНЕЙДС, в 2019 році в світі на СНІД заразилися 1,7 млн осіб в світі, 38 млн людей живуть з ВІЛ-інфекцією, 690 тис. людей померли від хвороб, пов’язаних зі СНІДом.
У 2020 році увага прикута до пандемії COVID-19 та її впливу. Коронавірус продемонстрував, наскільки питання здоров’я пов’язане із соціальним захистом та економічним зростанням.
Як зауважив голова ОДА Сергій Борзов, пандемія показала, що безпека всіх залежить від безпеки кожного.
У жовтні 2020 року в Україні офіційно зареєстровано 1244 нових випадків ВІЛ-інфекції, у 268 пацієнтів діагностовано СНІД, а 160 осіб померли від СНІДу.
Сергій Борзов повідомив, що сьогодні на обліку в обласному СНІД-центрі знаходяться 3059 вінничан. Понад дві тисячі - на пожиттєвому антиретровірусному лікуванні - щодня приймають ліки.
Як розповів Ігор Матковський - директор Вінницького обласного центру профілактики та боротьби із СНІДом, тенденції щодо передачі ВІЛ-інфекції, які були такі й зберігаються: 85% нових випадків – це незахищений секс.
"Щороку на Вінниччині виявляють до 300 нових пацієнтів. У 2020 році кількість зменшилась – майже на 20%, бо уся увага прикута до коронавірусу. Нової епідемії…
Перші симптоми всіх епідемій: заперечення, страх, спроби втішитися думкою, що особисто мене це не торкнеться, адже вмирають завжди інші... Так було і з епідемією «чуми XX століття». Поки весь світ не визнав факт епідемії ВІЛ та необхідність боротися з нею медичними засобами…", - зауважив голова ОДА.