У 2007 р. до фондів Вінницького обласного краєзнавчого музею надійшов унікальний експонат – національний прапор, який було піднято 21 жовтня 1990 р. у м. Вінниця на площі Леніна (нині майдан Незалежності).

Жовто-блакитне полотнище (6х3 м) за ніч пошила відома громадська діячка, рухівка,поетеса, вінничанка Лариса Корнієнко у своїй невеличкій квартирі по вул. Соборній. Жовту частину викроїла зі старої гардини, а блакитну – з шовку.

Корнієнко згадувала: «Коли до мене вранці прийшли хлопці з РУХу (а поки не було партійного офісу, Володимир Мулява та Олександр Нижник у мене складали програми та статут РУХу), показала їм прапор і пожартувала: мовляв я вже від Москви відокремилася».

Вранці 21 жовтня на подвір’ї Залу органної музики (нині Преображенського собору), при великому зібранні народу, національну святиню за давнім християнським звичаєм освятили служителі Української Православної Церкви. Потім процесія з церковними хоругвами, жовто-синіми знаменами пронесла прапор через місто до центральної площі Вінниці, де відбувся багатотисячний мітинг. Як згадують свідки, коли несли прапор, над ним увесь час летів голуб й дехто зауважував, що це ангел-охоронець.

О 16.год. 45 хв. під схвальні вигуки та оплески присутніх було піднято національне знамено, увінчане тризубом. Прапор підняли Олександр Нижник, Василь Підпригорщук, студент Куйбіда. Коли замайорів стяг, люди не змогли стримати сліз. Очевидці того дійства згадували, що «емоції з приводу цієї події вилилися у співи козацьких, стрілецьких, народних пісень, Шевченківського «Заповіту» та гімну. З промовами виступили голова Вінницької організації УРП Василь Підпригорщук, лідери РУХу Олександр Нижник, Федір Гринкевич, Лариса Корнієнко, народний депутат України Арсен Зінченко та ін.» Мітингарі закликали до бойкоту Союзного договору, розпуску компартії і націоналізації її майна, до боротьби за суверенну і Незалежну Україну.

На той час національні прапори вже майоріли у столиці і в декількох містах. На Вінниччині синьо-жовтий стяг вперше здійнявся в ніч з 8 на 9 травня 1989 р. на башті будівельного крану новобудови по вул. Леніна в селищі Муровані-Курилівці. У тому ж році національні прапори на короткий час вивішувалися у с. Ялтушків та м. Бар.

У жовтні 1991 р. Вінницька міська влада ухвалила з приводу символіки «соломонове рішення»: сама не визначилася, але не заборонила РУХу та УРП встановити на тодішній площі Леніна жовто-синій прапор.

Кілька років Лариса Петрівна Корнієнко зберігала прапор у себе, а згодом передала на зберігання до музею. Всі відвідувачі можуть оглянути знамено у 16 залі, де він експонується поряд з іншими матеріалами громадсько-політичного руху за Незалежність.