Сьогодні в офіційному Медіацентрі обласної військової адміністрації відбулась нарада під головуванням Першого заступника Начальника ОВА Наталі Заболотної.

Головні питання - погіршення надання поштових послуг «Укрпоштою», зокрема, через скорочення листонош; зниження показників передплатних накладів районних газет у 2023 році та виклики передплатної кампанії на 2024 рік.

У нараді взяли участь: очільник Вінницької дирекції акціонерного товариства «Укрпошта» Володимир Шаловінський, представник Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення у Вінницькій області Вадим Мазурик, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА Світлана Юзвак, Голова обласного відділення Спілки журналістів України у Вінницькій області Василь Паламарчук, керівники районних друкованих медіа.

«Причина зустрічі в такому форматі – звернення Голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка до начальника Вінницької ОВА Сергія Борзова,- зазначила Наталя Заболотна.-  Мова йде про сотні звернень вінничан на «гарячу лінію» НСЖУ з наріканнями на роботу «Укрпошти» у Вінницькій області. Тож за дорученням начальника ОВА ми організували цю нараду і маємо знайти вихід із цієї проблеми».

Наталя Заболотна підкреслила, що на сьогодні районні газети є важливим, а для багатьох сільських мешканців - чи не єдиним джерелом інформації про актуальні питання соціально-економічного розвитку нашого регіону та окремих територіальних громад.

 «Нинішня ситуація призвела до того, що у поточному році припинено  або поставлено на паузу випуск уже 5 районних газет. Передплатні наклади решти райгазет у 2023 році знизились порівняно з 2021 роком  більше ніж на третину.

Якщо у 2021 році загальний наклад районних газет становив 43,5 тисячі примірників, то у 2023 – 29,5 тис. прим. Станом на 1 січня передплатні наклади 10 райгазет складали менше тисячі примірників. – підкреслила Перший заступник Начальника ОВА. - Ще гірша перспектива на наступний 2024 рік. Тарифи на розповсюдження та доставку газет у наступному році зростають більше ніж у 5 разів. Вартість доставки становить більше 50 відсотків видавничої вартості газети. Це ще більш негативно вплине на хід передплати на наступний рік».

Директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА Світлана Юзвак додала: «Ми проводимо цю нараду, аби забезпечити інформаційну політику держави в області. Маємо шукати реальні шляхи вирішення ситуації. Для багатьох людей районні газети - це єдине джерело інформації. Ми намагаємось максимально підтримати редакції, щоб повернути газети до життя. Нам важливо почути усіх вас та спільно вирішити проблему».

Учасники зустрічі під час обговорення шукали шляхи до порозуміння.

«Нам необхідно зрозуміти дві дуже важливі речі: тактичну і стратегічну. Тактична річ : як провести підписку 2023 – 24 р.р. І стратегічна:  як зберегти друкований сегмент медіа. Для нас важливо забезпечити людям можливість отримувати інформацію»,- зазначив  Вадим Мазурик.

Станом на сьогодні, на Вінниччині працює 375 відділень «Укрпошти», з яких - 255 працюють стаціонарно, а 120 відділень є пересувними.

 Представники «Укрпошти» проблему із доставкою визнають, проте закликають місцеві громади навести лад із розміщенням вказівників вулиць та встановленням поштових скриньок у домогосподарствах, аби поштарі могли виконувати свою роботу. Директор з розвитку мережі Вінницького регіону Оксана Шабанова довела до відома присутніх, що плани передплати до кінця року збільшаться не менш як на 12,5% аби зберегти персонал і не зменшувати чисельність листонош.

Директор Вінницької дирекції акціонерного товариства «Укрпошта» Володимир Шаловінський у підсумку запевнив, що ввірений йому підрозділ максимально сприятиме збільшенню показників передплати на районні газети та покращенню їх доставки до споживачів.

На завершення зустрічі, відбулось цікаве спілкування у формі  питання – відповіді - пропозиції.

Районкам – бути! Друковане слово, особливо під час війни, є важливим джерелом інформації.