Перше засідання робочої групи з розробки проєкту  Стратегії збалансованого регіонального розвитку Вінницької області на  період до  2027 року відбулось сьогодні, 2 липня, в облдержадміністрації під головуванням першого заступника голови ОДА Андрія Гижка.

Робота в даному напрямку ведеться відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія від 2 листопада 2018р. № 840 «Про утворення робочої групи з розроблення проєкту Стратегії збалансованого регіонального розвитку Вінницької області на період до 2027 року», на виконання постанови Кабміну  Міністрів України від 14 листопада 2018 р. № 959 «Про Порядок розроблення Державної стратегії регіонального розвитку України і плану заходів з її реалізації, а також проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації зазначених Стратегії і плану заходів».

СРР є документом довгострокового характеру, який спрямований на те, щоб сприяти розвитку регіону в цілому. Термін регіональної стратегії розвитку збігається із стратегією на державному рівні (2021-2027 рр.).

Відкриваючи засідання, Андрій Гижко наголосив, що процес розроблення «Стратегії збалансованого регіонального розвитку Вінницької області на період до 2027 року» (СРР),  має проводитися у максимально публічному і прозорому вимірі. Наразі до роботи над проєктом СРР залучено не лише представників влади, але й фахівців наукових закладів області, експертів громадських організацій підприємців, представників бізнес-асоціацій, органів місцевого самоврядування, міжнародної технічної допомоги та ін.

«Ми маємо розробити реальну Стратегію розвитку області, яка буде базуватися  на самих різних сферах життєдіяльності регіону. А найголовніше – вона має бути зрозумілою простим мешканцям, отже якомога більша кількість економічних та соціальних груп має відчути причетність до процесу її розробки»,-підкреслив Андрій Гижко.

Як приклад, посадовець навів розробку Стратегії Вінницькою міською радою, яка в результаті отримала не формальний документ, похований у кабінетах держслужбовців, а реальну розробку, цікаву усім мешканцям м. Вінниці. Тож Андрій Гижко окреслив формат  роботи над СРР у розрізі   фокус – груп із залученням  ними максимальної кількості представників громадськості, щоб процес  був максимально прозорим і   публічним. До співпраці та консультаційної роботи з робочою групою запросили Олену Козлюк - фахівця- практика з питань місцевого та регіонального розвитку, яка має великий досвід стратегічного планування.

Робота групи буде вестись за кількома напрямками:

- Конкурентоспроможна  Вінниччина на  мапі  Східної Європи (смарт-спеціалізація);

- Безпечний простір - прогресивний регіон;

- Область  високої якості  життя.

Структура стратегічної частини документу (СРР) включає в себе наступні елементи з використанням дослідницьких та інноваційних аспектів у відповідності з підходом смарт-спеціалізації:

- соціально-економічний аналіз ситуації розвитку області(в т.ч. охоплення всіх аспектів сфери досліджень та інновацій);

- характеристика порівняльних переваг, викликів та ризиків розвитку області(на основі оцінки внутрішніх та зовнішніх факторів регіонального розвитку) визначених шляхом здійснення SWOT-аналізу;

- стратегічне фокусування(ґрунтується на отриманні (формуванні) конкурентних переваг і закріпленні ринкової позиції на досить вузькому сегменті ринку (за продуктовою або географічною ознакою));

- концепція (бачення)розвитку;

- стратегічні цілі розвитку. 

Наразі організовано збір статистичних і економічних даних для соціально-економічного аналізу ситуації області та проведено їх опрацювання - насамперед це для виявлення проблем, пошуку явних та прихованих і недооцінених активів, визначення потенціалу розвитку територій регіону.

На основі цього аналізу, а також опитування громадськості (шляхом анкетування), діяльності РГ з розроблення стратегії, формується дерево цілей стратегії, визначаються конкурентні переваги регіону, виклики та ризики розвитку області.

Поворотним пунктом в процесі розробки стратегії є формулювання стратегічного бачення розвитку регіону. Після визначення, яким має стати наш регіон у 2027р. починається формулювання того, що хочемо досягти в області зі стратегічної точки зору, заснованої на  висновках. Бачення являє собою бажану картину можливого майбутнього. Воно нагадує про критичні питання і проблеми в регіоні та визначає, яку спільноту і громаду ми намагаємося побудувати. Воно має надихати і спрямовувати  усі зацікавлені сторони на шляху до спільної мети в майбутньому і надавати сенс всім заходам з розвитку в регіоні, незалежно від того, чи вони стосуються інституцій, організацій, чи  окремих осіб.

 Андрій Гижко  окреслив основні етапи та терміни розробки СРР: «До 20 вересня 2019 року маємо узагальнити тематичні матеріали робочих фокус-груп. До 1 жовтня проведемо громадське обговорення проекту Стратегії, до 15 жовтня узагальнимо матеріали з конкретним планом на перші три роки. Стратегія розробляється на 7 років, але за методикою готується також короткостроковий план на І етап, тобто  на 2021-2024 роки. До 29 жовтня презентуємо доопрацьовану стратегію для подальшого винесення на сесію обласної Ради, до 20 листопада буде представлено кінцевий її варіант для затвердження».

 

Порядок денний.pdf

 

Протокол.pdf