7 серпня, під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Здітовецького в онлайн-режимі відбулось засідання обласної конкурсної комісії обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

Інформуючи присутніх, директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Микола Ткачук повідомив про результати роботи робочої групи щодо аналізу проєктно-кошторисної документації з природоохоронних заходів, які пропонуються до фінансування за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

Зокрема, проєкт «Нове будівництво сміттєсортувального комплексу на території Івановецької сільської ради Барського району» опрацьований робочою групою, якою встановлено дотримання природоохоронного законодавства при розробці проєктно-кошторисної документації, наявність дозволу на початок будівельних робіт та рекомендовано позитивно розглянути питання фінансування проєкту з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

В свою чергу, членами комісії була надана та підтримана пропозиція щодо пропорційного використання коштів як з обласного бюджету, так і за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Крім цього, членами комісії обговорено проєкт «Будівництво гідротехнічних споруд захисту від підтоплення земель центральної частини смт Тростянець». Враховуючи зауваження, надані Департаментом агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації під час засідання, представникам Басейнового управління водних ресурсів річки Південний Буг та Управління будівництва облдержадміністрації рекомендовано здійснити додатковий огляд об’єкту з виїздом на місце та надати відповідні рекомендації. Рішення з даного питання розглядатимуться екологічною комісією на наступному засіданні.

Наступне питання, яке стосувалось придбання сміттєвоза для Мурованокуриловецької селищної ради, озвучив директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Володимир Мережко. Відповідно до протокольного рішення №37 районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Мурованокуриловецької райдержадміністрації від 28 липня 2020 року, встановлено, що наявний автомобіль (2003 року випуску) потребує постійних ремонтів, що в свою чергу призводить до несвоєчасного вивезення твердих побутових відходів, збільшення кількості комах і гризунів, які є переносниками інфекційних хвороб, та може призвести до збільшення захворюваності людей на інфекційні хвороби та екологічно небезпечної ситуації на території селища.

Після обговорення, членами комісії запропоновано Мурованокуриловецькій селищній раді подати необхідні документи на розгляд обласної конкурсної комісії обласного фонду охорони навколишнього природного середовища до 1 грудня 2020 року для отримання фінансування заходу у 2021 році.