Сьогодні, 21 грудня, відбулося чергове 18 засідання обласної комісії з реабілітації при облдержадміністрації.

«Обласна комісія з реабілітації при облдержадміністрації протягом року розглянула 419 заяв про визнання осіб реабілітованими або потерпілими від репресій. Це свідчить про те, що незважаючи на сьогоднішні виклики, ми намагаємося робити все можливе задля відновлення історичної справедливості та доброго імені репресованих українців», – зазначила заступниця директорки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної військової адміністрації Єлизавета Добровольська.

«Явище політичних репресій не повинно мати місця в жодній країні. Для українців – це той історичний урок, який не повинен повторитись за жодних обставин. Дякую членам комісії, що знаходили час для участі в засіданнях. Вдячна секретарю комісії за ґрунтовну підготовку матеріалів», – відзначила голова обласної комісії з реабілітації при облдержадміністрації, голова Вінницького обласного товариства політичних в’язнів, репресованих та їх дітей Любов Севастьянова.

Члени обласної комісії з реабілітації при облдержадміністрації розглянули 100 заяв та відповідний пакет документів до них, поданих представником Українського інституту національної пам’яті Валерієм Лацибою про визнання осіб реабілітованими або потерпілими від репресій.

Опрацювавши пакет документів, робоча група комісії перевірила факт обвинувачення та призначення покарання і дійшла висновку, що всі 100 осіб було репресовано позасудовими органами, тому відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» такі особи можуть отримати статус реабілітованих. За результатами обговорення та наступного голосування найближчим часом будуть підготовлені відповідні обґрунтовані пропозиції стосовно кожної зі справ про надання статусу реабілітованої особи. Справи передадуть до Національної комісії з реабілітації для подальшого їх вирішення по суті.

Окрім того, члени обласної комісії з реабілітації при облдержадміністрації розглянули дві заяви про визнання осіб борцями за незалежність України у ХХ столітті. За результатами обговорення заявників повідомлять про те, що комісія потребує часу на уточнення механізму визнання осіб борцями за незалежність України у ХХ столітті та наразі не має таких повноважень.

Організаційне забезпечення роботи та інформаційний супровід діяльності комісії здійснюється Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної військової адміністрації.