Нескорена молодь – це вінницьке студентство, яке долучилося до Квесту національної ідентичності в рамках Тижня громадянського суспільства.

Захід організовано Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА спільно з Громадською радою при облдержадміністрації.

За перемогу у Квесті боролися студенти семи закладів вищої освіти Вінницької області. Кожен заклад представляла одна команда у складі шести осіб: троє хлопців та троє дівчат. Загалом у змаганнях взяли участь 42 студенти.

З вітальним словом до учасників звернулася народна депутатка України Ірина Борзова. Вона підкреслила, що саме зараз в Україні формується потужне громадянське суспільство.

«За більше як тридцять років незалежності лише у 2022 році був прийнятий цілісний Закон України «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності». Я пишаюся тим, що є співавтором цього закону, який вже підписав Президент України. – зауважила Ірина Борзова. – Патріотизм і національна ідентичність – це не лише державні символи. Для мене це повага і шана до нашої мови, до української культури, до нашої історії, повага до наших інституцій, а також захист суверенітету держави, її незалежності і цілісності. Дуже важливо, щоб ми з дитинства ототожнювали себе з українським народом, адже все починається з кожного з нас!»

Звертаючись до присутніх, Перший заступник Начальника ОВА, Наталя Заболотна передала вітання командам-учасницям від Начальника обласної військової адміністрації Сергія Борзова.

«Навіть у такі непрості часи маємо шукати можливості для комунікацій поза межами навчальних закладів, аби спілкуватись, змагатись, об’єднуватись і рухатись далі. Дуже важливо, що ми сьогодні серйозно говоримо про національну ідентичність, адже все починається із самоусвідомлення, хто ми є» -  наголосила Наталя Заболотна.

Також Перший заступник Начальника ОВА додала, що з 24 лютого 2022 року Україна стала як ніколи єдиною.

«Ми усвідомили, що Україна потрібна українцям, і нікому іншому! Це і є прояв національної ідентичності. А молодь є рушієм будь-яких змін. Які б труднощі вас не спіткали на шляху здобуття освіти: лекції в укриттях, безкінечні повітряні тривоги, відсутність зустрічі зі своїми ровесниками, ви тут і зараз, ви не поїхали за кордон, ви приносите користь, чим можете і чим вмієте» - зазначила Наталя Заболотна.

У свою чергу, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА Світлана Юзвак підкреслила, що сучасна українська молодь свідома та смілива у думках та діях.

 «Ми пишаємося українськими молодими людьми! Юнаками та дівчатами, які показують всьому світу свою позицію, міць, розум та прагнення до свободи. Також ми гордимося молоддю, яка сьогодні захищає цілісність на незалежність нашої держави!» - зауважила Світлана Юзвак.

Голова Громадської ради при облдержадміністрації Пилип Прудиус подякував всім організаторам за успішне втілення ідеї проведення цього заходу, побажав учасникам успіху на локаціях, а також закликав студентів надавати свої креативні пропозиції для їх подальшого втілення.

У рамках Квесту кожна команда проходила одинадцять локацій. Там учасники мали змогу показати свої навички збирання і розбирання зброї, виявлення вибухонебезпечних предметів, надання першої медичної допомоги. Крім цього, студенти взяли участь у вікторинах, де продемонстрували відмінні знання з історії нашої держави, а також прав та обов’язків громадянина України.

Були й конкурси, орієнтовані на виживання у польових умовах: розпалювання багаття без сірників та вікторина про екологічну безпеку.

Також учасники Квесту національної ідентичності мали можливість показати силу та гарну фізичну підготовку.

Під час конкурсів на швидкість – вдягання спорядження та плетіння маскувальної сітки – студенти продемонстрували вміння згуртуватися та працювати в команді заради результату. А відгадуючи зашифроване слово чи словосполучення, проявили свій гострий розум та кмітливість.

Після завершення змагань учасники заходу мали змогу посмакувати солдатською кашею із польової кухні.

За результатами Квесту «Нескорена молодь» команда Вінницького торговельно-економічного інститут ДТЕУ виборола перше місце, команда Вінницької академії безперервної освіти – друге місце, а команда Донецького національного університету імені Василя Стуса  - третє. Відповідно до зайнятих місць, три команди-переможниці отримали подарунки й подяки від Начальника обласної військової адміністрації та голови обласної Ради.

Окрім цього, всім командам вручили подяки від ОВА за участь у Квесті в різних номінаціях.

Подяками Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної військової адміністрації відзначили організаторів локацій та членів Громадської ради при облдержадміністрації.