Сьогодні, 27 червня, до 27-ї річниці прийняття Конституції України у філії Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки імені Валентина Отамановського відбувся круглий стіл «Конституція України: від витоків до сьогодення».

Захід організовано Вінницькою обласною організацією ветеранів України та Вінницькою обласною Асоціацією ветеранів силових структур України у Вінницькій області спільно з громадською організацією «Вінницька обласна рада жінок України».

«27 років тому відбулась історична подія. Прийнято Основний Закон нашої держави – Конституцію України. Це документ, який можна назвати візитною карткою держави. Документ, що відповідає на питання: хто ми, чого прагнемо і куди рухаємось. А рухаємось ми традиційно шляхом забезпечення фундаментальних людських цінностей та формування в Україні громадянського суспільства», – зазначив голова Вінницької обласної організації ветеранів України Володимир Мазур.

Професор, доцент кафедри всесвітньої історії Історичного факультету Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, к.і.н. Павло Кравченко охарактеризував етапи становлення Конституції України.

«Це був довготривалий і важкий шлях становлення: від «Руської Правди» Ярослава Мудрого, яка вже містила елементи конституційного устрою, до Конституції Пилипа Орлика, де вперше в новітній історії зафіксовано поділ влади на гілки. Конституції Пилипа Орлика проіснувала недовго, але сам факт її появи став яскравим прикладом європейського вибору України та засвідчив високу правову культуру української еліти», – підкреслив Павло Кравченко.

За словами начальника Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, к.і.н. Богдана Галайка, сьогодні українська держава відстоює конституційні цінності, які завжди вирізняли українців з поміж інших націй: це гідність, повага та почуття обов’язку перед своїм народом і державою.

«Надзвичайно важливо втримати інформаційний фронт. Прийняття Закону України «Про медіа» стало необхідною умовою майбутнього членства України в Європейському Союзі. Перемога в інформаційному просторі наблизить нашу перемогу», – відзначив представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Вінницькій області Вадим Мазурик.

Начальник управління у справах національностей та релігій обласної військової адміністрації Ігор Салецький зазначив, що модель державно-церковних відносин на Вінниччині характеризується дотриманням конституційних норм, зокрема релігійної свободи та захистом прав релігійних організацій.