В новому законі враховано досвід країн-членів НАТО, зокрема Литви, Естонії та Польщі, сучасні практики організації всеохоплюючої оборони та національні особливості з організації спротиву агресору. Він передбачає впровадження системи загальновійськового навчання населення, розвиток територіальної оборони та руху опору, охоплюючи широкі верстви населення України.

 

Верховна Рада України прийняла також закон № 5558 «Про чисельність Збройних Сил України». Ним передбачено збільшення граничної чисельності Збройних Сил України  на 11 тисяч, з них 10 тисяч - тероборона та одна тисяча - спецпризначенці.

Прийняття зазначених законів - знакова подія для України, яка дозволить максимально швидко підвищити обороноздатність країни в умовах російсько-української війни та загроз з боку Російської Федерації. Одним з ключових факторів, які визначає закон про національний спротив, є соціальний та правовий захист учасників територіальної оборони і руху спротиву.  «Це - механізм ефективного стримування та відсічі російської агресії. Його реалізація забезпечить залучення досвідчених захисників України до національного спротиву, що забезпечить захист українців у кожному куточку нашої держави», - вважає Міністр у справах ветеранів України, генерал-майор СБУ у відставці Юлія Лапутіна.

 

Україна має досвід в організації та веденні національного спротиву, який яскраво проявився в період Другої світової війни… Партизанські загони на території України успішно боролись в тилу ворога.

Національний спротив - це залучення усього населення до протидії агресору, а також підготовка до такої протидії. Такий підхід передбачає, що захист України є всенародною справою і здійснюється як на підконтрольній, так і на окупованій територіях нашої держави. Територіальна оборона вестиметься по всій території України поза межами бойових дій, а рух опору – на тимчасово окупованій території. Крім того, складова підготовки громадян України має стати вагомим внеском у національно-патріотичне виховання українців.