День 14 липня записаний чорними  літерами в історію військової частини А1231 (Бригади транспортної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України).   Саме цього дня сім років тому трапилась трагедія, яка забрала життя двох справжніх синів України Дмитра МАЙБОРОДИ та Дмитра ШКАРБУНА.  До останнього свого подиху вони залишались на своєму посту, у літаку, виконуючи бойове завдання. Командир екіпажу літака Дмитро МАЙБОРОДА тримав його штурвал до останнього, чим відвів його неминуче падіння на населений пункт, що могло призвести до загибелі цивільного населення. Ціною свого життя він врятував життя іншим. Не залишив свого командира ї його помічник Дмитро ШКАРБУН.

      Життєва стезя льотчиків, їх політ обірвалися занадто рано, адже на момент загибелі Дмитру МАЙБОРОДІ виповнилось лише 34 роки а Дмитру ШКАРБУНУ через тиждень після загибелі мало б виповнитись 37.  Вони любили справу, якій присвятили своє життя, любили блакитне небо над рідною Україною, любили своїх рідних та близьких тому боронили їх від ворога та віддали свої молоді життя заради майбутнього України, нашого з вами майбутнього, майбутнього своїх та наших дітей, заради прийдешніх поколінь.

     За проявлений героїзм та мужність Дмитро Олександрович МАЙБОРОДА був удостоєний звання Героя України (посмертно), а Дмитро Павлович ШКАРБУН був нагороджений орденом «Богдана Хмельницького» ІІІ ступеня (також посмертно).

     Іменем Героя України Дмитра МАЙБОРОДИ названо одну з вулиць міста Вінниці. В небо над Україною, оберігаючи повітряний простір держави, підіймається для виконання бойових завдань,літак з його ім’ям.  Меморіальні дошки в пам'ять про Дмитра МАЙБОРОДУ та Дмитра ШКАРБУНА встановлені на будівлях, де вони навчалися.

     14 липня на Алеї Слави було людно. Вшанувати пам'ять загиблих товаришів  прийшло  командування  та  особовий  склад військової частини А 1231, їх бойові побратими, члени сімей, рідні та знайомі, представник духовенства, матері загиблих воїнів: Дмитра МАЙБОРОДИ – Тетяна Іванівна та Дмитра ШКАРБУНА – Ельвіра Віталіївна.

      У виступах усіх учасників траурного мітингу звучали слова щирої подяки матерям загиблих воїнів. Командир військової частини полковник Андрій СІДАШ охарактеризував загиблих як справжніх героїв, добросовісних офіцерів, які понад усе любили цей світ, любили свою Вітчизну, любили небо, якому присвятили своє життя. Вони обоє були душею частини, запалювали усіх своєю енергією та життєрадісністю, були комунікабельними та готовими завжди прийти на допомогу тим, хто її потребував. Тому вони не могли вчинити по іншому. Вони зробили усе що вимагав від них статут, честь офіцера, обов’язок льотчика, сумління людини… і навіть більше… 

           Пам'ять про загиблих було вшановано хвилиною мовчання.

        Начальник відділу оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами обласної державної адміністрації Валерій ІНДИК від імені Голови обласної державної адміністрації Сергія БОРЗОВА висловив співчуття матерям та родинам загиблих. Він також підкреслив значущість подвигу Дмитра МАЙБОРОДИ та Дмитра ШКАРБУНА в розумінні священної місії українських воїнів боронити рідну державу від ворога. Матерям загиблих воїнів відповідно до розпорядження Голови обласної державної адміністрації Сергія БОРЗОВА було вручено матеріальну допомогу.

               Заупокійну службу за загиблими воїнами провів капелан Повітряних Сил Збройних Сил України протоієрей отець Віталій.

       

       Учасники траурних заходів поклали квіти до пам’ятників загиблих воїнів. Бойові побратими Дмитра МАЙБОРОДИ та Дмитра ШКАРБУНА принесли з собою та поклали на їх могилки польові квіти з аеродрому рідної їм військової частини, з того малесенького клаптика української землі, якою ходили загиблі герої та за яку вони віддали свої молоді життя.  

       Високо в небі над учасниками траурних заходів, над могилами загиблих воїнів  пролетів гелікоптер військової частини А1231, як данина шани, поваги та пам’яті про них, про їх земне життя, їх останній земний політ і вічний політ у безмежний простір неба, яке вони любили, захисту якого  присвятили своє служіння Вітчизні та віддали заради збереження мирного неба над Україною своє життя.

          Вічна слава героям ! Слава Україні !       

Директор Департаменту

Директор Департаменту Зубчик Богдан Васильович

Зубчик Богдан Васильович

Іконка геолокація

Адреса: вул. Монастирська (Володарського), 26, м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Приймальня: (0432) 67-11-38